Konferencia Oktatás

Fodor Attila: Bevezető gondolatok az átalakuló közoktatásról

Fodor Attila a Comenius Pedagógiai Intézet ügyvivője a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének áprilisi országos konferenciáján szintén az iskolai klaszterek kialakítása mellett érvelt.

Fodor Attila szerint a törvény meghatározza, mi az iskolai klaszter, de nyitva hagyja a tartalmi megtöltését. „Klaszterbe lehet tenni minden olyan oktatási intézményt, mely az önkormányzat fenntartásában van, és olyan megoldást kínál, amellyel senki nem veszíti el az intézményét, az iskoláját. Létrehoznak egy új jogi személyt maguk felett, mintha egy esernyőt tennének maguk fölé, és eldönthetik, milyen kompetenciákat tesznek egy szinttel feljebb” – magyarázta a jelenlegi törvényi keretet.

Fodor Attila szerint ha például öt kistérségi iskola társul, a klaszter szintjére tehetik a gazdasági feladatot ellátó munkatársat. „Egy iskola valószínűleg nem lesz képes foglalkoztatni pszichológust, logopédust, gyógypedagógust, de a klaszter szintjén létrehozhatnak egy ilyen státuszt. De akár erre a szintre kerülhetnek azok a pedagógusok is, akiknek alacsony az óraszámuk (kémia, történelem), ezzel a megoldással teljes állásban dolgozhatnak szakos tanárként.”

Fodor Attila
Fodor Attila

A fenntartók a saját forrásaik egy részét a közös kiadásokra fordíthatják. Megoszthatják egymás között például a sítanfolyammal, az erdei iskolával, úszótanfolyammal járó kiadásokat.

„Nem volt sikeres az a kampányunk, hogy a kisiskolák valamilyen módon tagozódjanak be a nagyobb iskolaközpontokba. Lehet azért, mert senki nem akarja elveszíteni az intézményét, ez a megoldás viszont azt kínálja, hogy megmaradhat az iskola. Ezért gondoljuk úgy, hogy sok helyen előrelépés lenne a jelenlegi helyzettel szemben, miközben egyértelmű, hogy a klaszter sem csoda, a klasztertől nem lesz több diák.  Az ilyen együttműködéshez szemléletváltásra van szükség a fenntartók, az igazgatók részéről.”

Összefogni a régiót

Az egyéb pályázati lehetőségek mellett a készülő tartalmi reform keretében várhatóan számos uniós forrásból is meríthetnek majd a tanintézmények. „Kisiskolák, de még egy 100 diákos alapiskola sem lesz képes arra, hogy belevágjon egy olyan komoly uniós projektbe, melynél szükség van projektmenedzserre , könyvelőre stb. Nagyobb az esélye annak, hogy a klaszter vágjon bele a pályázatba” – mondta Fodor Attila.

Drozd Milán felvételei.