Hazai hírek Szabadidő

Havi 60 eurót kap a gyerek szakkörre, sportolásra, szabadidős foglalkozásra

(Pexels)

Minden 5 és 18 év közötti gyerek havi 60 euró támogatást kap januártól szervezett szabadidős tevékenységre – a parlament ma fogadta el az erről szóló törvényt.
A támogatás felhasználható szakköri tevékenységekre, sportolásra, művelődésre, kulturális tevékenységre.
A kulturális és az oktatási minisztérium közösen állítja össze a támogatható tevékenységek végleges listáját, és az ígéret szerint a szervezetek, szakköri tevékenységet nyújtók januárig regisztrálhatnak a nyilvántartásba.

A támogatás mindig a hónap első napján fut majd be a gyerek kontójára – ígéri a pénzügyminisztérium.
A kontót csak a szülő (vagy törvényes képviselő) hozhatja létre és kezelheti a weboldalon vagy mobilalkalmazáson keresztül. A gyerek 5 éves korában kell létrehozni a kontót, a támogatott szabadidős tevékenységet a jelenlegi terv szerint csak ezen az alkalmazáson keresztül lehet majd megrendelni.

„A szülő köteles minden egyes alkalmat bejelölni, amelyen részt vett a gyereke, és értékelni a szabadidős tevékenység színvonalát”

– írja a pénzügyminisztérium.

A parlament arról is döntött, hogy az egészségkárosodott gyerekek más támogatásként kapják meg ezt az összeget.

A „szakkörpénz“ teljes mértékben Igor Matovič ötlete, számos bírálat érte, sokan a pedagógusbérek emelésére költötték volna ezt a pénzt. Emellett az ötlet zökkenőmentes megvalósíthatósága is kétséges, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a parlamenti szavazás előtt Matovič is arról beszélt, nem biztos, hogy januártól sikerül bevezetni és elképzelhető egy kis halasztás.

Felmerült az is, hogy ki fogja ellenőrizni a színvonalat és a gombamód szaporodó szakköröket. Az előterjesztés fent idézett része szerint Matovič ezt a szülőkre bízta.
Például a szervezett sportolást biztosító klubok, egyesületek üdvözölték az ötletet, ám szintén azt hangsúlyozzák, alaposan ellenőrizni kell, végül kikhez kerül a támogatás.

Az ötlettel kapcsolatos kritikákról az alábbi linken írtunk: az eredeti javaslatban havi 50 eurós támogatás szerepelt, ezt a parlamentben képviselői módosító indítvánnyal emelték 60 euróra, 10 eurót lecsípve a családi pótlék júliusi emelésének eredetileg tervezett összegéből.

A szakkörvezető csak beszedné a pénzt, az állam finanszírozná a semmit