Hazai hírek

A szakkörvezető csak beszedné a pénzt, az állam finanszírozná a semmit 

rajz havi 50
(Pixabay)

Mi a baj a tanulóknak szánt havi 50 euróval? Gröhling oktatásügyi miniszter elmondta, mi a gond a „Matovič-szakkörökel”.

Igor Matovič pénzügyminiszter januártól minden diáknak havi 50 eurót adna (eredetileg 60 eurót javasolt) szakkörlátogatásra, művészeti iskolára, edzésre, más szervezett szabadidős tevékenységek költségeire. Branislav Gröhling oktatási miniszter szerint ez is csak egy az OĽANO elnökének számtalan átgondolatlan javaslata közül.

Nincsenek tisztázva a szabályok, a tervhez további nyolc törvényt kellene módosítani

– állítja Gröhling.

A törvényi szabályozás nélkül bárki foglalkozhatna a gyerekekkel bármilyen szabadidős tevékenység címén. Csak beszedné tőlük a pénzt – az állam finanszírozná a semmit. Ugyanis a javaslatból hiányoznak például a foglalkozás minőségére, feltételeire vagy a képesítésre vonatkozó szabályok.

Gröhling szerint továbbá a szabadidős utalványok miatt újabb 486 embert kellene felvenni Matovič minisztériumába, és csak az utalványok elkészítése 9,2 millió euróba kerülne.

Matovič szerint viszont az egyetlen gond az, hogy Gröhlingnek kellene kidolgoznia a szabadidős tevékenységet nyújtók regisztrációs rendszerét, de nem akaródzik neki. Azt is állítja, hogy az oktatási minisztériumban megtiltották az alkalmazottaknak, hogy együttműködjenek a pénzügyminisztériummal ebben az ügyben.

A gyerek, a család semmiféle értéket nem képvisel az oktatási miniszter számára

– jelentette ki Matovič.

Ivan Korčok kül- és Európa-ügyi miniszter (SaS-jelölt) rámutatott, hogy a rövid távú inflációellenes intézkedések nem oldhatók meg az állami költségvetés hosszú távú megterhelésével. Csatlakozott az OĽANO által benyújtott és támogatott javaslatok kritikájához is. „Ez nem jó módja a kormányzásnak” – figyelmeztetett a szlovák diplomácia vezetője.