Oktatás

Modernizálták az ipolysági műszaki szakközépiskola műhelyeit

Ipolyság szakközépiskola műhely felújítás
(Az ipolysági szakközépiskola felvétele)

Korszerű tanműhelyekkel gazdagodott az ipolysági Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, a felújítást az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében végezték.
Az iskola beszámolója szerint a térségben ugrásszerűen megnőtt a gépész végzettségű szakemberek, gépész-műszerészek iránti kereslet. A munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő képzés érdekében pedig fontos a színvonalas szakmai gyakorlat.
A hegesztőműhely a legmodernebb hegesztőszimulátorral, hegesztőgépekkel, valamint a munkaanyagok vágásához és feldolgozásához szükséges plazmahegesztőgéppel és egy elszívó berendezéssel gazdagodott. A fémmegmunkáló műhelybe új CNC esztergagép, CNC marógép és 3D nyomda került. Az új tanműhelyben a diákok a gépalkatrészek műszaki rajzainak előkészítését és a termék előállítását a SolidWorks program segítségével sajátíthatják el. Nyitra megye önkormányzata, mint az iskola fenntartója, a kötelező 5 százalékos önrészen túl biztosította a berendezések beszerzési árának emelkedése következtében megnövekedett költségek finanszírozását, több mint 50 ezer euró értékben.
A magyarországi partner Fespizz Kft. a közelmúltban adta át a pályázat keretében megépített új gyártócsarnokát, ahová munkatársként várják az ipolysági szakközépiskola végzőseit is.

A térségi foglalkoztatási akcióterv (Territorial Action plan for Employment [TAPE]) projektjei erősítik a határtérség gazdasági fejlődését, a korábbi organikus kapcsolatok újraindítását, a munkaerő-mobilitást és a foglalkoztatás növelését. A teljes akciótervet a Középső Ipoly-mente Regionális Fejlesztési Ügynökség és a magyarországi Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás fogja össze.