Hazai hírek

Rövidesen 9 ezer pedagógus fog hiányozni az iskolákból

9 ezer pedagógus fog hiányozni
(Pixabay)

Tavaly ilyentájt körülbelül 900 állást hirdettek meg az iskolák az Edujob.sk oldalon, a becslések szerint idén ősztől további 1300 pedagógus fog hiányozni az alap- és középiskolákból.

A következő évben már 3500-ra emelkedik a betöltetlen pedagógiai állások száma, 2025-ben pedig 8600 pedagógus fog hiányozni az iskolákból.

Hogy honnan lehet ezt tudni? Sok pedagógus már most is nyugdíjasként tanít, illetve közvetlenül a nyugdíjkorhatár előtt van, az utánpótlást, a fiatal pedagógusokat pedig hiába várják az iskolák.

Mindez a szaktárca Oktatáspolitikai Intézetének (IVP) friss összegzéséből derül ki. „Népesebb korosztályok lépnek be az oktatási rendszerbe, emellett egyre több pedagógus megy nyugdíjba. A probléma egyre súlyosabb lesz az elkövetkező években” – közölte az intézet.

Az oktatási minisztérium a jelentés kapcsán beismerte, hogy a „2020 óta nem lett vonzóbb a pedagógiai pálya”, és ennek egyik oka a bérek lassú emelkedése. A pedagógushiány hagyományosan Pozsony és Nagyszombat megyében a legnagyobb.