Hazai hírek

Egyházi iskola igazgatója lehet az új oktatási miniszter

Slavomír Partila
Slavomír Partila

A Markíza információi szerint az oktatási miniszteri posztra Slavomír Partila, a tőketerebesi Szent József Szolgáltató és Ipari Szakközépiskola igazgatója pályázik. Partila a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetemen szerzett matematika- és fizikatanári diplomát. Emellett a Szlovákiai Katolikus Iskolák Szövetségének (ZKŠS) alelnöke.

A TV információi szerint Ján Horecký pedagógusnak, a fent említett ZKŠS korábbi elnökének államtitkári állást ajánlottak fel az oktatási minisztériumban. „Nem adtam végleges beleegyezésemet ehhez a poszthoz. Szeretnék bármilyen módon segíteni szolgálatunk fejlesztésében. Korai lenne vízióról beszélni, amikor még nem tudom, hogy meg fogom-e csinálni”. mondta Horecký.

Szerinte nem hátrány, hogy Partila katolikus háttérrel rendelkezik. „Vannak olyan gyerekek az egyházi iskoláinkban, akiknek a szülei szívesen fogadják ezt a környezetet, és nem kell, hogy katolikusok legyenek. Ez nem egy zárt társadalom. Az elsődleges szempont az, hogy milyen emberről van szó, hogy milyen a jelleme, szakember-e és méltó-e a pozícióra” – mondta Horecky.

Az oktatási miniszteri posztra egy másik jelölt Daniel Bútora pedagógus lett volna. A TV Markíza szerint a Sme rodina mozgalom nem értett egyet a jelöléssel.

Az oktatási minisztérium vezetői posztja azóta téma, hogy az SaS miniszterei kiléptek a kormányból. A minisztériumot ideiglenesen Eduard Heger miniszterelnök vezeti. Boris Kollár, a parlament elnöke és a Sme rodina vezetője szerint a posztot egy konzervatív politikusnak kellene betöltenie.

Forrás: https://tvnoviny.sk