Felhívások Kitekintő

Ingyen utazhatják be egész Európát a 18 évesek

vonat, Európa, ingyenes utazás, 18 évesek
(Pixabay-felvétel)

35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a DiscoverEU pályázaton. Október 11-től azok jelentkezhetnek, akik az Erasmus+ programban résztvevő országban élnek, és 2004. január 1. és 2004. december 31. között születtek.

Akik a jövő év második felében töltik be a 18. életévüket, azok a 2023. márciusi fordulóban pályázhatnak.

Csak öt kérdés

A pályázat október 11-én délben nyílik meg, és október 25-én, csütörtökön délben zárul. Jelentkezni az Európai Ifjúsági Portálon lehet (europa.eu/youth/discovereu_hu), csupán öt kvízkérdést és egy kiegészítő kérdést kell megválaszolni.
Azok a pályázók, akik megfelelnek a részvételi feltételeknek és sikeresen válaszolnak a pályázati kérdésekre, 2023. március 1. és 2024. február 29. közötti időszakban használhatják fel az utazási igazolványukat, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton.

Mivel az ifjúság európai éve program keretében megnövelt költségvetésnek köszönhetően idén két pályázatot is kiírt az Európai Bizottság, 2022-ben összesen 70 ezer utazási igazolványra lehet pályázni. A kiválasztott pályázók ezúttal kedvezménykártyát is kapnak, amellyel több, mint 40 ezer kedvezményt vehetnek igénybe tömegközlekedési eszközökön, kulturális rendezvényeken, szállásokon, éttermekben, sportrendezvényeken és egyéb helyeken.

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb 5 fős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak . A fenntartható utazás előmozdítására az uniós program főként a vasúti utazást támogatja. Annak érdekében azonban, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, buszt vagy kompot is például, illetve kivételes esetekben a repülőjegyre is felhasználható az igazolvány. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.
(MTI)

Utazhatok többedmagammal együtt?

Igen! Csak rajtad múlik. Utazhatsz egyedül és másokkal együtt is. Ha barátaiddal szeretnél világot látni, legfeljebb 4 főt szervezhetsz be útitársként. A csoport minden tagjának teljesítenie kell a fent ismertetett részvételi feltételeket. A tagoknak a részedre kiutalt jelentkezési kódot kell megadniuk a jelentkezéskor.

%d bloggers like this: