Hazai hírek

Már antigénteszt is elég a Covid-fertőzésen való átesés hivatalos igazolásához

öntesztelés(Pixabay)
Eddig csakis negatív PCR-teszt után állították ki a hivatalos igazolást a Covid-19 fertőzésen való átesésről. Most már antigénteszt is elég, a változás szeptember 5-én lépett életbe, az egészségügyi tárca ezzel akarja megkönnyíteni az őszi járványhullámmal való megbirkózást az orvosok és a lakosság számára.

Azonban otthon végzett antigénteszt alapján nem állítható ki az európai digitális igazolvány, hivatalos tesztelőhelyen (MOM) kell elvégeztetni az antigéntesztet.

Pozitív antigénteszt után a fertőzöttnek 5 napra házi karanténba kell vonulnia. Ezt követően ha az utolsó 24 órában nem voltak semmilyen tünetei, a karantén véget ér, de még 5 napig mindenütt FFP2 reszpirátort kell viselnie, ha emberek közé megy, mivel tovább fertőzhet. Ezt követően, a 11 napon állítják ki a betegségen való átesésről szóló igazolást. Az elsőket szeptember 16-án.
Az igazolást automatikusan állítja ki a korábbi adatok alapján az Egészségügyi Információk Nemzeti Intézete (NCZI), gyerekek részére is. A digitális igazolványt e-mailben is elküldhetik és egyszerűen letölthető, a teszteléstől számítva 180 napig érvényes.

TÜNETMENTES TANÉVKEZDÉS

%d bloggers like this: