Egyéb kategória

Védd meg a gyermekedet a szexuális ragadozóktól!

Pár hónapja kavart vihart egy könyv, amelynek szerzője a vele történt gyerekkori szexuális visszaélést öntötte irodalmi szöveg formájába. Azóta a kiadó és a szerző élharcosai a szexuális visszaélésről folyó társadalmi közbeszédnek, felvilágosító beszélgetéseket tartanak az őket szívesen látó iskolákban. Mert igény van a feltárásra és tisztázásra – annál is inkább, hogy a bíróságok nagyon hosszadalmasan és nem elrettentő példát mutatva hoznak csak ítéletet súlyos visszaélések esetében is. Nem részletezem, a hazai szlovák sajtó tele van ilyen esetekkel. A legutóbbit tegnap mutatta be a híradó: csupán felfüggesztett egyéves szabadságvesztésre ítélték egy pozsonyi egyházi gimnáziumi tanárát, aki három fiút molesztált működési helyén.

Amíg csupán nagyon enyhe, felfüggeszett ítéletek születnek, addig nincs, ami a zaklatókat, a gyerekek elleni szexuális visszaélések elkövetőit eltántorítaná.

Éppen ezért a lehető legfontosabb tisztában lenni a gyermekmolesztálásra utaló jelekkel, és főképp bizalmon alapuló, jó kapcsolatot kialakítani a gyermekünkkel, korához mérten figyelmeztetni a rá leselkedő veszélyekre.

A gyerekekkel szemben elkövetett szexuális visszaéléseket máig számos tévhit övezi. Ezek közül az egyik, hogy kizárólag a rémisztő külsejű, furcsán viselkedő idegenektől kellene tartani. Pedig az elkövetők jó része egyáltalán nem illeszkedik ebbe a sztereotípiába: sokszor a közösség megbecsült tagjairól van szó, akik kifejezetten megnyerő emberek, így könnyen a gyerek és a családja bizalmába férkőznek. A viselkedésük elsőre meglehetősen ártalmatlannak tűnik, mégis vannak olyan árulkodó elemei, amelyekről te is felismerheted a szexuális ragadozókat.
(A gyermekmolesztálás jelei, amit minden szülőnek ismernie kell)

Bővebb információk a linkeken.

Olvassa el:

Van jele, ha egy gyerek szexuális erőszak áldozata?

A gyermekek szexuális zaklatása elleni új uniós szabályok

 

Kapcsolódó: