Oktatás

A Kanári-szigetektől a Garda-tavon át Michelin-csillagos éttermekbe – tanév a Magán Szakközépiskolában

Rimaszombati Magán Szakközépiskola

Ősz van, nyirkos reggel. A rimaszombati Magán Szakközépiskolában a diákok szabadot kaptak, nem kell jönniük első órára, de a tanárok már reggel 7 óra körül gyülekeznek. Miért is? Az iskola projektcsapata értekezletet tart, reggelivel egybekötve. Gőzölgő kávé, friss péksütemények, szendvicsek, gyümölcsök, granola és matcha bowl várja a korán kelő pedagógusokat. Mialatt a tanárok reggeliznek, a projektcsapat néhány tagja már ismerteti is, hogy mi vár rájuk a tanévben.

Rimaszombati Magán Szakközépiskola

Idén igencsak vonzó helyszíneken tanulhatnak a diákok az Erasmus+ programban: kipróbálhatják magukat Olaszországban a Garda-tó környéki éttermekben vagy Verona hangulatos trattóriájában. Azok a diákok, akik februárban szeretnének a télből a nyárba utazni, Fuerteventúrán 4 és 5 csillagos szállodákban gyakorolhatnak. Az egzotikus Kanári-szigeteken ilyenkor is tombol a turizmus, a 25 fok körüli hőmérséklet vonzza az észak-európai utazókat. Az iskola nemcsak a diákoknak, hanem a pedagógusoknak is biztosít külföldi szakképzést.

Idén ez egy kéthetes főzőtanfolyam lesz Toszkánában, ahol autentikus környezetben, egy igazi olasz agroturismóban tanulhat három szakoktató tanár. Tervben van még egy 10 napos tanfolyam Finnországban vagy Spanyolországban. Az igazi kihívás azonban még hátravan: a legügyesebb diákok Tóth Szilárd séf konyhájában, Magyarország egyik leghíresebb Michelin-csillagos éttermében, a SALT-ban dolgozhatnak.  Ez az étterem nemcsak a Michelin-csillagáról híres, hanem arról is, hogy az elsők között volt, amely idén novemberben a Michelintől megszerezte az ún. zöld csillagot is. Ezt a kitüntetést nagyon kevés étterem tudhatja magáénak, hiszen ez a magas szintű fenntarthatóságot jelenti. Az egyes fogások úgy vannak kitalálva, hogy összhangban legyenek a természettel: a séf maga is gyűjtögeti a növényeket, és igazán magas szinten varázsolja az asztalra a magyar vidék ízeit. Mivel az iskolának nagyon fontos a környezetvédelem, ezért is nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a lehető legjobb helyen tanulhatnak a diákjaink. Mi több, nem csak a diákok, hiszen a közeljövőben a szakoktatók is ellátogatnak ebbe az étterembe.

A reggeli már a vége felé járt, amikor a projektcsapat vezetője, Ádám Norbert elmondta, hogy idén 10 tagú csapat képviselheti iskolánkat egy nemzetközi gasztronómiai versenyen.

Rimaszombati Magán Szakközépiskola

Itt a feltétel csak a gyorsaság volt: azok utazhatnak külföldre, akik a leggyorsabban alkotnak csapatot.  Erre körülbelül 15 percet kellett várni. Nem sokkal a projektértekezlet után már érkezett is az első jelentkezés, Nagy Gergő, Eibner Tibor és Hrušková Angelika tanárnak köszönhetően, akik a III. H osztály diákjaival szeretnének külföldön versenyezni.

Akik szeretnének többet megtudni az iskola projektjeiről, találkozni, beszélgetni azokkal, akik mindezt már megélték, vagy betekintést nyerni az iskola mindennapjaiba, azokat várják a november 30-i nyílt napra.

További információk: www.sssosrs.sk, https://www.facebook.com/ssosrs, Instagram: ssos_mszi_rim.sobotaxx