Hazai hírek

A Covid és az internet miatt erőszakosak a gyerekek a miniszter szerint

Horecky, iskolai erőszak, Finnország

Ján Horecký szerint a járvány és a bezártság, valamint a közösségi hálók miatt nőtt a diákok agresszivitása és erőszakra való hajlama.

„Továbbra is érvényes, hogy ilyesmi nálunk ritkán fordul elő” – mondta arról, hogy egy középiskolás diák lelőtt két fiatalt Pozsonyban, illetve egy baltás támadás, valamint egy baltás, illetve egy késes fenyegetés is történt bő egy hónap leforgása alatt a szlovákiai iskolákban.

Horecký a múlt héten Finnországban járt Eduard Heger kormányfővel, ahol azzal is megismerkedtek, hogyan kezeli az ottani rendszer az erőszakot és az iskolai támadásokat.

„Nálunk az ilyesmi ritka. Finnországban az elmúlt években több olyan eset is volt, amely halálos áldozatot követelt, ez azt mutatja, hogy komoly dologról van szó, amit nem szabad alábecsülni” – szűrte le a finnországi tanulságokat a szlovák oktatási miniszter.

Azt is kijelentette, Szlovákiában is előfordulhat ilyesmi. „Akármilyen színvonalas lesz is az oktatás, nem tudja garantálni a gyerekek sebezhetetlenségét, vagy az ilyen viselkedés elkerülését. Ezért a kockázatok minimalizálása a legfontosabb. Biztos, hogy ehhez a jelenséghez hozzájárult a járvány alatti bezártság és a növekvő függőség a közösségi hálóktól, ami az egészségesebb személyes kapcsolatokat helyettesíti” – jelentette ki Horecký.