Könyvajánló

Olvasnivaló hosszú őszi estékre: iskolai tini krimi

A gondolatolvasó

A jó tanulók élete sem mindig fenékig tejfel. Ők is csak gyerekek, akik barátokra vágynak. Wéber Anikó iskolai krimijében a tehetséggondozó-szakkörösöket szívatják, az iskola büszkeségeit váratlanul rejtélyes támadások érik. De miért? Ki áll a furcsa piszkálódások hátterében? A maximalista osztályfőnök? Egy irigy osztálytárs? A gyanús portás? Vagy egy gondolatolvasó?
A nyomozó gyerekek egymást és önmagukat is jobban megismerik, a könyv tanulságokkal is szolgál a felső tagozatos és kisgimnazista olvasóközönség számára.

Wéber Anikó saját oktatói tapasztalata révén jól átlátja az iskolai dinamikákat, a gyerekek közötti hierarchikus és bajtársi viszonyokat. Emellett a könyv rámutat egy rendkívül fontos problémára: ahogy a felnőtteknek szükségük van a munka és a magánélet közötti egyensúlyra, az iskolás gyerekek számára is létszükséglet a tanulás mellett a pihenés, a játék és az emberi kapcsolatok építése. A teljesítménykényszer különböző szorongásokat indíthat el a gyerekekben.

A Gondolatolvasó sok más tanulságot is csepegtet az olvasónak, például, hogy a győzelem nem minden, a versenyeken nem éri meg csalni csak azért, hogy nyerjünk. Ez a laza, felvillanyozó tini krimi több puszta detektívregénynél. Kellemes olvasmány lehet egy őszi délutánra.