Hazai hírek

Idén az influenza támad az iskolákban, a koronavírus nem

iskolák, influenza, járvány, szünet
Getty Images

A múlt héten közel 100 óvodai és iskolai osztályt zártak be az influenza miatt az egész országban, a héten tovább nőtt a megbetegedések száma.
Az elmúlt két évben elmaradt az influenzajárvány, egyrészt a koronavírus dominált, másrészt távoktatásban voltak a gyerekek, vagy az iskolában maszkot viseltek, többet mosták a kezüket stb.
A Közegészségügyi Hivatal szerint idén a karácsonyi szünet fogja megállítani az influenzajárványt, tehát már csak két hetet kell kibírni. Ám miután a gyerekek visszatérnek az iskolába, januárban ismét erőre kap a járvány, a korábbi tapasztalatok alapján általában január végén, február elején tetőzik.

„Jelenleg nincs általános előírás az iskolákban a reszpirátor vagy a szájmaszk viselésére” – mondta Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője annak kapcsán, hogy egyre több az influenzás és náthás gyerek.
A szájmaszk viseléséről most az iskolák döntenek. A szakemberek a tantermek gyakori szellőztetését, valamint a felületek rendszeres fertőtlenítését javasolják.
Ha a gyereknek tünetei vannak, otthon kell maradnia, nem mehet iskolába. „Fontos, hogy a pedagógus emlékeztesse a diákokat a gyakori, alapos kézmosás fontosságára” – tette hozzá Račková.

Ha a beteg gyerekek aránya meghaladja egy-egy osztályban vagy az iskolában a 20 százalékot, az iskolaigazgató értesíti a regionális közegészségügyi hivatalt. A szakértők javaslata alapján dönthet az influenzaszünet elrendeléséről, esetleg távoktatás bevezetéséről.