Kitekintő

Trollok, álhírek, kamufotók – hogyan védekezhetsz?

Trollok, álhírek, kamufotók - hogyan védekezhetsz?Videót készített a Political Capital az álhírek felismeréséről. A HVG YouTube-csatornájára feltöltött videó megmutatja, miként működött az irányított dezinformáció Oroszország 2014-es, majd 2022-es Ukrajna elleni agressziója idején.

Az álhírek (vagy fake news, hoax hírek) olyan szándékosan publikált átverések, melynek célja leginkább a propaganda-terjesztés és a félrevezetés (dezinformáció).

A köznyelvben álhírnek nevezünk minden hamis (téves, vagy legalább egy lényegi elemében az igazságnak nem megfelelő állítást tartalmazó), a széles körű nyilvánosság elé kerülő információt. A sok ember életét befolyásoló, szándékosan megtévesztő, manipulatív, fontos közéleti témákra vonatkozó és tudatosan az igazságnak nem megfelelő, torzított információknak saját megnevezésük van, ezek a dezinformációk. A médiában (így az online környezetben) megjelenő álhírek célja többnyire az anyagi haszonszerzés, a dezinformációké elsősorban a közvetett vagy közvetlen politikai befolyásolás.

A dezinformáció háborús fegyver: akkori is, ha átver, ha hazudik, akkor is, ha csak elbizonytalanít vagy demoralizál. És mint minden fegyver, a dezinformáció fejlődik, és a maga módján mind nagyobb pusztítást visz végbe.

A videóból látható, hogy beláthatatlan számú internetes troll, propagandaoldalak százai terjesztik az álhíreket, megpróbálva az oroszok és az őket támogatók mellé állítani a közvélemény mind nagyobb részét. Arra is tippeket adnak a videóban, miként lehet elkerülni a netes információs csapdákat, ellenőrizni a képünkbe tolt állításokat, megőrizni az objektív értékítéletet, példaként pedig többek közt a magyar közmédia által terjesztett álhíreket is hozza.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [547.31 KB]