Természetismeret

A megfigyelhető világegyetem

A megfigyelhető világegyetem az univerzum egy gömb alakú régiója, amely az összes anyagot tartalmazza, amit jelenleg képesek vagyunk megfigyelni a Földről, mivel a kozmikus tágulás kezdete óta eltelt idő alatt, az ezekről az objektumokról visszaverődő elektromágneses sugárzásnak volt ideje eljutni a Naprendszerig.

Egyes becslések szerint akár két trillió galaxis is létezhet a megfigyelhető világegyetemben, azonban a New Horizons űrszonda által mért újabb adatok alapján szerényebb becslések a galaxisok számát néhány száz milliárdra teszik. Feltételezve, hogy a Világegyetem izotróp, a megfigyelhető világegyetem határáig a távolság minden irányban körülbelül ugyanakkora. Így a megfigyelhető világegyetem egy gömb alakú térrész, amelynek középpontjában helyezkedik el a megfigyelő.

A világegyetem minden egyes pontjának van egy saját megfigyelhető univerzuma, amely átfedésben is lehet a Földről megfigyelhető univerzummal.

Megfigyelhető világegyetem
Megfigyelhető világegyetem
A megfigyelhető világegyetem
A megfigyelhető világegyetem logaritmikus térképe. Balról jobbra az űrhajók és az égitestek a Földhöz való közelségük szerint vannak elrendezve.

Kozmológiai távolságok és a vöröseltolódás kapcsolata

%d