Informatika

Keresgéljünk – az alternatív keresőrendszerek

A Google olyan hatalmasra nőtt, hogy az alternatív keresőrendszereket már nem is keressük, pedig nem „rejtegetik” őket. Az alternatív keresőrendszerek legtöbbjéről egyszerűen nem tudunk. Pedig rengeteg nagyszerű keresőmotor van a világon, amelyek nem olyan általánosak, mint a Google, például könyvekre, tudományos cikkekre és egyéb okos információkra specializálódtak.

Itt egy lista azokról az oldalakról, amelyekről talán még nem hallottál.

Microsoft Bing

A Microsoft Bing (közismert nevén Bing) a Microsoft tulajdonában lévő és általa üzemeltetett internetes keresőmotor. A szolgáltatás a Microsoft korábbi keresőmotorjaiból ered: MSN Search, Windows Live Search és később Live Search. A Bing számos keresési szolgáltatást nyújt, többek között webes, video-, kép- és térképkereső termékeket. Bizonyos tekintetben a Bing valóban felülmúlja a Google-t. A Bing képkereső felülete sok elemző szerint jobb és sokkal intuitívabb, mint a riválisáé. Jelenleg kiélezett harc folyik a két nagy kereső között, a Bing az OpenAI mesterséges intelligenciát használó ChatGPT algoritmust szeretné beépíteni a keresőbe, hogy sima mondatokban feltett kérdésekre is tudjon választ adni. A Google a Bard chatbotot indítja ellene, amely most tesztüzemben működik. Az ilyen algoritmusok fejlett generatív nyelvi modellje emberszerű szöveges válaszokat képes előállítani.

az alternatív keresőrendszerek az alternatív keresőrendszerek

search.yahoo.com

A Yahoo! a Yahoo! Inc. amerikai cég védjegye, amellyel egy internetes portált és katalógust üzemeltet. Világszerte az első nyilvános e-mail-szolgáltatók egyike. Több mint tízféle nyelven hozzáférhető (már magyarul is) lásd: www.yahoo.hu, magánszemélyeknek ingyenesen. Az Alexa Internet webes trendeket követő cég szerint, a Yahoo! a világ 4. leglátogatottabb internetes lapja napi 2,5 milliós látogatottsággal. A Yahoo! Search a Yahoo! internetes keresőszolgáltatója, amely most a Microsoft Bing keresőmotorját használja a találatokhoz.

az alternatív keresőrendszerek az alternatív keresőrendszerek

Yandex

A Yandexet az orosz internetezők több mint 45%-a használja. Fehéroroszországban, Kazahsztánban, Törökországban és Ukrajnában is használják. A Yandex egy összességében könnyen használható keresőmotor. További bónuszként egy sor nagyon jó eszközt kínál.

CC Search

A CC Search legyen az első megálló, ha szinte bármilyen szerzői jogdíjmentes tartalomra vadászik. Ez a keresőmotor tökéletes, ha zenére van szüksége egy videóhoz, egy képre egy blogbejegyzéshez vagy bármi másra anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy egy dühös művész üldözni fogja, mert lenyúlta a munkáját.

az alternatív keresőrendszerek az alternatív keresőrendszerek

Swisscows

A Swisscows egy egyedülálló lehetőség ezen a listán, amely családbarát szemantikus keresőmotornak nevezi magát.
Büszkék arra is, hogy tiszteletben tartják a felhasználók magánéletét, és soha nem gyűjtenek, tárolnak vagy követnek adatokat.

DuckDuckGo

A DuckDuckGo nem gyűjti vagy tárolja az Ön személyes adatait. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan végezheti kereséseit anélkül, hogy aggódnia kellene a mumus miatt, aki a számítógép képernyőjén keresztül figyeli Önt. A DuckDuckGo tökéletes választás azok számára, akik szeretnék megőrizni böngészési szokásaikat és személyes adataikat.

Wayback Machine

A Wayback Machine nagyszerű a régi weboldalak kutatására, de ennél sokkal többről van szó. Ahogy a neve is mutatja, ez a keresőmotor egy hatalmas gyűjteményt keres le a dokumentált anyagokból, beleértve több millió ingyenes videót, könyvet, zenét és szoftvert. Lényegében az Internet Archive egy hatalmas online könyvtár, ahol szinte bármihez hozzáférhet, amit csak el tudsz képzelni.

www.refseek.com – tanulmányi erőforrások keresője. Több mint egymilliárd forrás: enciklopédiák, monográfiák, folyóiratok.

www.worldcat.org – 20 ezer világkönyvtár tartalmának keresése. Megtudod, hol van a legközelebbi ritka könyv, amire szükséged van.

link.springer.com – hozzáférés több mint 10 millió tudományos dokumentumhoz: könyvek, cikkek, kutatási feljegyzések.

A www.bioline.org.br a fejlődő országokban megjelent biotudományi folyóiratok könyvtára.

repec.org – 102 ország önkéntesei csaknem 4 millió közgazdaságtan és kapcsolódó tudományok témájú kiadványt gyűjtöttek össze.

A www.science.gov egy amerikai állami keresőmotor 2200+ tudományos oldal számára. Több mint 200 millió cikket indexelnek.

A www.pdfdrive.com a legnagyobb ingyenesen letölthető oldal PDF formátumban. Több mint 225 millió címet jelentetnek meg.

A www.base-search.net az egyik erős keresőhely az akadémiai kutatási szövegek számára. Több mint 100 millió tudományos dokumentumban keres, ezek 70%-a ingyenes.