Gyermeknevelés Lélektan Vélemény

Hogyan beszélgess gyerekekkel a háborúról?

A háború híre nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is elérheti és megrázhatja. Fontos, hogy jól reagálj arra, ha egy gyermeket félelemmel, bizonytalansággal tölt el a kialakult helyzet. Hogyan beszélgess gyerekekkel a háborúról?
☝️A legfontosabb, hogy bírd ki és fogadd el az érzéseit, a megnyilvánulásait. Ahogy minden más bizonytalan, nehéz érzelmekkel teli helyzetben, most is az a lényeg, hogy a téma ne legyen tabu és hogy megadd neki azt az érzelmi támogatást, amire szüksége van.
☝️Ne hagyd magára, ha beszélgetni szeretne a hírekről, segíts neki kifejezni a gondolatait akár szóban, akár fiatalabb gyerekek esetében rajzolás vagy mesék, zene által.
☝️Ha szükséglete, hogy megélje a szomorúságot, akár dühöt, bizonytalanságot, akkor légy vele türelmes. Az érzelmeit ne kérdőjelezd meg, ne bagatellizáld, ne sürgesd – az érzelmeiről senki nem tehet. Abban viszont segíthetsz neki, hogy mit kezdjen velük.
☝️Ne ijedj meg a kérdésektől, de figyelj a gyerek vagy kamasz igényeire, amikor válaszolsz! A korának megfelelő módon próbáld elmagyarázni neki azt, hogy bár az óvodában, iskolában, a hírekben most rémisztő képeket láthat és számára talán érthetetlen információkat olvashat, ő most személy szerint biztonságban van.
☝️Beszélgess vele arról, hogy nem minden hír hiteles, fontos, hogy ne ijedjen meg minden, az óvódában vagy iskolában keringő pletykától, híreszteléstől.
🔹 Hogyan beszélgess gyerekekkel a háborúról? Életkor szerinti lebontás! 🔹
👶 2 és 6 éves kor között: ha a gyermek találkozott már a témával és beszélni szeretne róla, kérdezd meg tőle, mit tud, vagy mit hallott róla. Ezután őszintén, de leegyszerűsítve beszélj a témáról. Ne magyarázd túl a helyzetet, és ne menj bele túlságosan a részletekbe, mert ez szükségtelenül nyugtalanná teheti őt. Éreztesd, hogy bármikor fordulhat hozzád, és biztosítsd a szeretetedről, hogy a gyermek biztonságban érezze magát.
👧 7 és 9 éves kor között: ha kérdései vannak, keress egy nyugodt pillanatot, és biztosíts lehetőséget, hogy elmondhassa, hogy érzi magát és feltehesse a kérdéseit. Azonban érdemes elkerülni az olyan negatív címkéket, mint a „gonosz”, vagy „ellenség”, mert ez még több félelmet okozhat a benne. Bátorítsd, hogy a számára elérhető, biztonságos módon fejezze ki az érzéseit az ijesztő hírekkel kapcsolatban, például rajzoljon képeket, vagy meséljen el egy történetet.
🧑 10 és 12 éves kor között: amikor megpróbálsz összefüggéseket és magyarázatot adni, légy őszinte és közvetlen, hiszen az a cél, hogy a gyermek bízhasson abban, hogy igazat mondasz neki. Ha nem tudod a választ valamelyik kérdésére, ajánld fel, hogy együtt utánanéztek.
👱‍♀️13 év, vagy idősebb: egy tizenévesek valószínűleg ugyanúgy hall az eseményekről a médián keresztül és már képes megérteni ezeknek a súlyos témáknak az összetettségét. A megjelenő nehéz érzések azonban ijesztőek lehetnek számára, ezért engedd, hogy ő is megossza a gondolatait. Kérd ki a véleményét arról, hogy mi történik most. Ügyelj arra, hogy tiszteletben tartsd a gondolatait és érzéseit.

A Kék Vonal nonprofit szervezet további tájékoztató-segítő anyagai ITT elérhetők!

Kapcsolódó:

Háborúval kapcsolatos félelmek, kérdések a gyermekekben, kamaszokban – hogy reagáljunk?

 

Deti utečencov na školách – prvé kroky a princípy

 

háborúról
Kelet-Ukrajna, 2022 február 23. , egy iskola tanulói gyakorolják a földalatti óvóhelyükre való evakuálást…