Felhívások

XVI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a komáromi Jókai Mór Alapiskola, Komárom Város és a Városi Művelődési Központ 2023.június 17-én a Jókai Napok kísérő rendezvényeként meghirdeti a XVI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált.
A verseny Kaszás Attila, a sajnálatosan fiatalon elhunyt felvidéki származású kiváló színművész emléke előtt tiszteleg, mely máig elevenen él. Az ő tragikusan félbeszakadt sikeres pályája példaként szolgál minden feltörekvő tehetséges fiatalnak. Célunk, hogy újabb bemutatkozási lehetőséget biztosítsunka tehetséges versmondó diákok számára, és ráirányítsuk a figyelmet a klasszikus és modern magyar költészetre.
Három kategóriában várjuk a nevezéseket:
I. kategória: az alapiskolák 1.-4. oszt. tanulói
II. kategória: az alapiskolák 5.-9. oszt tanulói, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 1.–4. oszt. tanulói
III. kategória: középiskolák 1.-4. oszt. tanulói
A versmondók két költeménnyel készülnek:
•egy kötelezően választott és
•egy tetszés szerinti művel.
A kötelező verset magyar költőnők életművéből kell választaniuk a jelentkezőknek. A vetélkedő fordulói: iskolai és országos döntő 2023. június 17-én, szombaton Komáromban.
Ez utóbbin minden kategóriából az iskolai forduló legsikeresebb tanulói vehetnek részt. A fennálló gazdasági helyzet sajnos a szervezőket is megszorításokra kényszeríti, így a jelentkezők számát az iskola összlétszámának arányában határoztuk meg: 50 főig: 1 tanuló 150 főig kategóriánként 2-2 tanuló 150 fő fölött kategóriánként 3-3 tanuló

A jelentkezés módja és határideje: Jelentkezni az online jelentkezési lapkitöltésével lehet, mely az SZMPSZ honlapján (www.szmpsz.sk)vagy az alábbi linken érhető el:
Beküldési határidő: 2023. április 30.
A jelentkezés sikerességéről visszajelzést küldünk anevező által megadott értesítési e-mail címre, ezért kérjük, ügyeljenek az e-mail címük pontos feltüntetésére! Amennyiben a visszaigazolást nem kapja meg, nevezése rendszerhibába ütközött és jelentkezését meg kell ismételnie. A neves magyarországi és hazai színművészekből álló szakmai zsűri a délelőtti elődöntőben a versenyzőket korosztályonként minősítő sávokba (arany, ezüst, bronz) sorolja.
Minden versmondó könyvet és névre szóló emléklapot kap. Az aranysávba besorolt versenyzők a döntőbe jutnak, ahol újra előadják az elődöntőben a zsűri által jobbnak ítélt produkciót. Ezt követően a teljes bírálóbizottság dönt a díjak odaítéléséről. A fődíj a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kaszás Attila Közhasznú Alapítvány által alapított Kaszás Attila -díj.
Szeretettel várjuk a versmondókat, akik szeretnék megmutatni tehetségüket!
Komárom, 2023. január 29.
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége