Hazai hírek

Színházi foglalkozások Füleken a Trepp színházi platformmal és a Vekker Műhellyel

Trepp független színházi platformElindult a Füleki Városi Művelődési Központ Folt Művészeti Műhely projektjének 2023-as évada. A Trepp független színházi platform által vezetett februári foglalkozáson ezúttal a helyi pedagógusok vehettek részt.

A Trepp „Oly korban éltem én“ című előadása interaktív színházi formában jut el a közönséghez, melynek elsődleges célcsoportját a középiskolás diákok alkotják, de a Trepp színészei felnőtt érdeklődőknek – tanároiknak, szülőknek – is szívesen játsszák.  Füleken a II. Koháry István Alapiskola és Füleki Gimnázium pedagógusai vettek részt a foglalkozáson, melyen a résztvevőknek nem szerepelniük kellett, hanem olyan feldolgozási módokkal ismerkedhetek meg, mint a vitaszínház, mely során álláspontok, vélemények ütköznek.

Trepp független színházi platformA történet szerint oktatási szakértő érkezik a minisztériumból. Az iskola felbolydul. Az oktatási szakértő radikálisan új tanterv bevezetéséről beszél, mely gyorsan és hatékonyan reagál a közeljövő kihívásaira. Az új tanterv alapjaiban forgatja fel a hagyományos iskolai kereteket. A tanárok megosztottak, valaki tiltakozik, mások üdvözlik a változásokat. A színészek és az előadásba bevont tanárok azt próbálják meg körbejárni, mire való az iskola, milyen kihívások várnak a felnövekvő generációkra, milyen tudásra van szüksége a XXI. század emberének. Az előadásban az a kérdés is felvetődik, hogy milyen szerepet tölt majd be életünkben a művészet, és szükség lesz-e rá egyáltalán? A Trepp színészei által felkínált interaktív színházi formák lehetőséget adtak arra, hogy a színészek és a tanárok, közösen gondolkodjanak a fenti húsbavágó kérdéseken.

Trepp független színházi platformA Trepp színházi platform tagjai a Pozsonyi Színművészeti Főiskola volt, ill. jelenlegi magyar ajkú diákjai: Csikmák Katalin, Hostomský Fanni, Katona Eszter, Hégli Bence, Melecsky Kristóf és Szebellai Dániel. Céljuk egy olyan színházi közeg kialakítása, mely lehetőséget teremt új színházi formákkal való kísérletezésre. A jövő iskolája alcímet viselő előadásuk készítése közben az alkotók, Csikmák Katalin, rendezőasszisztens, a darab írója és színházi nevelési konzulense, Romankovics Edit, valamint a rendező-drámatanár, Sereglei András azokra a kihívásokra is felkészítették a színészeket, melyek a diákokkal/tanárokkal való interakcióba lépésnél jól jöhetnek.

A Füleki Városi Művelődési Központ a fenti rendezvénnyel elindította 2023-as műhelymunkáinak sorozatát, melynek fókuszában idén a színházi foglalkozások állnak. A Trepp színészei az év folyamán még egyszer ellátogatnak Fülekre, akkor viszont gimnazisták lehetnek majd részesei tantermi foglalkozásuknak. Az alapiskolák tanulóinak az Omár és a dzsinn című bábszínházi műhellyel készül a művelődési központ, melyet a Vekker Műhely tagjai hoznak el az alsó tagozatos tanulóknak. A Vekker a felső tagozatosoknak és a gimnazistáknak a Petőfi-emlékév jegyében kínál műhelyfoglalkozásokat. Az alapiskolásokkal a János vitézt, a középiskolásokkal a szabadság – elnyomás témáját dolgozzák majd fel, de a Folt Művészeti Műhely programjai keretében a Vekker Műhely a 2023-as évben felnőttek számára is készül egy feldolgozandó előadással Fényeskedjék neki címmel. A Füleki VMK színházi műhelyeket felölelő programját a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.