Hazai hírek

Ha fertőzésgyanú van a családban, a gyerek ne menjen iskolába

fertőzésgyanú
(Pixabay)

Ha fertőzésgyanú van a családban, a gyerek ne menjen iskolába. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha valamelyik családtagnál felmerül a Covid-fertőzés gyanúja. Elővigyázatosságból ilyenkor is ajánlatos otthon maradnia a gyereknek, akkor is, ha teszttel még nem igazolták a fertőzést a családtagnál – emlékeztetett a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) a járvány terjedését lassító intézkedések betartására.

A hivatal ismét közölte a tünetek meglehetősen hosszú listáját, mikor maradjon otthon a gyerek: hőemelkedés és láz, az orr eldugulása, nátha, torokfájás, köhögés, nehéz légzés, fáradékonyság, fejfájás, izomfájdalmak, rosszullét, hányás, hasmenés, étvágytalanság, a szaglás és ízlelés elveszítése, hasfájás, kötőhártya-gyulladás.

Maszk nem kötelező, de ajánlott

Bár a múlt héten vezették be, hogy az alapiskolásoknak és a nyolcosztályos gimnáziumok első négy évfolyamába járóknak nem kell maszkot viselniük az osztályteremben, ma ismét ezt javasolta a közegészségügyi hivatal. Ugyanakkor azt is hozzátette, ez csak ajánlás, mert hatékony a fertőzés terjedésével szemben, de nem kötelező előírás.
Az osztálytermen kívül viszont minden iskola minden diákja számára kötelező a maszk az iskola egész épületében, a középiskolákban az osztályteremben is.