Hazai hírek

A hulladék feldolgozásával ismerkedtek a pozsonyi diákok

hulladékÉrdekes kiránduláson vettek részt március 21-én a pozsonyi Duna-utcai gimnázium II.A osztályának tanulói. A pozsonyi hulladékfeldolgozó területén (Létesítmény a hulladék energetikai hasznosítására – ZEVO) ismerkedhettek meg a hulladék feldolgozásának elméleti és gyakorlati folyamatával.

Míg a hagyományos hulladékégetők csak a hulladék hővel történő feldolgozására szolgálnak, a ZEVO esetében a kimenet hő és villamos energia. Más szóval a ZEVO eredendően megfelel a körforgásos gazdaság elveinek, mivel a rendszer fenntarthatósága érdekében a lehető legtöbb újrafelhasználható energiát visszakapcsolja a körforgásba. Ez az oka annak is, hogy az elmúlt években a hagyományos hulladékgazdálkodási hierarchia 5 fokozatról 6 fokozatra bővült, és a hagyományos hulladékégetést egyértelműen elválasztották a ZEVO-rendszerben történő felhasználástól.

A pozsonyi ZEVO technológiája alapvetően négy részre oszlik:

  1. égetés,
  2. energia-visszanyerés,
  3. füstgáztisztítás,
  4. a keletkező hulladék kezelése.

A hulladék elégetéséből nyert hőt gőz előállítására használják fel. A hulladékégetés során keletkező hő egy részét a ZEVO-technológia önfogyasztására használják – az elsődleges égetési levegő előfűtésére, a tápvíz fűtésére és termikus gázmentesítésére, a ZEVO telephely fűtésére, a fennmaradó részt pedig villamosenergia-termelésre. A hulladék energetikai felhasználására – villamosenergia-termelésre – a ZEVO Bratislava telephelyén egy kondenzációs turbinát telepítenek egy 6,3 MW elektromos teljesítményű generátorral. A hulladékégetéssel előállított villamos energia egy részét a ZEVO telephelyén a technológiai és nem technológiai berendezések fogyasztásának fedezésére használják fel, a fennmaradó részt pedig föld alatti kábeleken keresztül a 22 kV-os hálózatba táplálják.

A tanulók a biztonsági szabályok ismertetése után védősisakban és láthatósági mellényben járhatták be az üzem épületét, megismerkedve a technológiai folyamatokkal.

Zajac Tamás az iskola honlapján ezt írja a kirándulásról:

Láthattuk, ahogy lemérik  a kukásautókat be-, illetve kimenetkor is. Ez azért szükséges, hogy ellenőrizni tudják, mennyi hulladék érkezik be naponta. A beszállított napi szemét súlya több száz tonna is lehet!

A második megállónk a nagy tároló volt, ahová az összes nem újrahasznosítható hulladék kerül. Ide öntik a kukásautók a szemetet. Később, a több emelet magasan lévő irányítófülkéből láthattuk, ahogy hatalmas darukkal keverték át a szemetet, nehogy esetleg nem kívánt kémiai reakció történjen az égetés során. Innen átsétáltunk az újrahasznosítható szemetet tároló helyre, amely sokkal kisebb volt, mint az előző. Itt több ezer üres üvegpalackot láthattunk, melyeket az OLO-ban csak összegyűjtenek, és máshol hasznosítják újra. Az üveg gyűjtésénél különösen oda kell figyelni a tisztaságra annak érdekében, hogy jó minőségű újrahasznosított palackok készüljenek. Megtudtuk azt is, hogy a válogatott papírszemetet egy másik cég átveszi az OLO-tól és újrahasznosítja.

Legérdekesebb része a látogatásnak maga a szemét égetése volt. Közelről üvegen keresztül megfigyelhettük, ahogy több mint 850 fokon hamuvá ég az összes lehetséges hulladék.

Utolsó megállónk az úgynevezett „számítógépes szoba“ volt. Innen irányítják és felügyelik a gépek helyes működését. Ha bármilyen gond adódik, egyből szólnak a mestereknek, akik általában sikeresen orvosolják a problémát.