Kitekintő Közösség

Nem más, csak egyedi

❤️💛💚💙❤️💛💚💙❤️💛💚💙❤️💛💚
Színes szívek az autizmus elfogadásáért.
❤️💛💚💙❤️💛💚💙❤️💛💚💙❤️💛💚
❤️🧩💛🧩💙

Nem más, csak egyedi

Az autizmus spektrumzavar, állapotok széles spektrumát felölelő gyűjtőfogalom, a spektrumzavar (a kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van) egy idegi-fejlődési rendellenesség,[1] ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Az autizmus egy olyan spektrum, ami a kissé furcsán viselkedő különcöktől az egész nap az ágy szélén üldögélő, ringatózó, nem kommunikáló autistákig terjed.
Az autizmus világnapja egy nemzetközileg elismert nap, amely minden évben április 2-án van, és arra ösztönzi az Egyesült Nemzetek Szervezetének tagállamait, hogy tegyenek intézkedéseket az autista személyekre való figyelemfelkeltés érdekében világszerte. Az ENSZ Közgyűlésének 2007. november 1-jén elfogadott határozata (A/RES/62/139) jelölte ki, és 2007. december 18-án fogadta el a tanács. Mozah Bint Nasser Al-Missned, Katar ENSZ-képviselője és Hamad Bin Khalifa Al-Thani emír hitvese javasolta, és valamennyi tagállam támogatta.

Ezt a határozatot az ENSZ Közgyűlése szavazás nélkül fogadta el és fogadta el, elsősorban az emberi jogok javítására irányuló korábbi ENSZ-kezdeményezések kiegészítéseként.

Az autizmus világnapja egyike a hét hivatalos egészségspecifikus ENSZ-napnak.

Az „autizmus tudatossági nap” és az „autizmus tudatossági hónap” kifejezéseket gyakran vitatják az autizmus jogvédői, akik azt állítják, hogy ezek az autista emberekkel szembeni, vélt ableismust táplálják. Az ilyen csoportok, köztük az Autistic Self Advocacy Network (Autista Önérvényesítő Hálózat), mindkét eseményre az „Autizmus Elfogadás Napja” kifejezést javasolják alternatívaként, abban a meggyőződésben, hogy ez inkább az autizmusellenes előítéletek leküzdését segíti elő, mint egyszerűen az autizmusra való figyelemfelhívást.