Hazai hírek

Ilyen még nem volt: komoly pedagógushiány már az alsó tagozaton is

pedagógushiány, alsó tagozat
(Pexels-felvétel)

Eddig elsősorban a felső tagozaton volt pedagógushiány, idegen nyelvek, informatika, matematika, fizika – főleg ezek miatt a tantárgyak miatt fájt az igazgatók feje.
A felső tagozaton nem javult a helyzet, most viszont már az alsó tagozaton is hiány van. Az edujobs.sk oldalon folyamatosan 1200-nál több pedagógust keresnek az iskolák – pár nap múlva pedig tanévnyitó.
A gyerekek szempontjából pedig nagyon rossz, ha nem ugyanaz a tanító néni viszi őket elsőtől negyedikig.

„Igen, ez komoly probléma. Nem jó, ha az alsó tagozaton gyakran cserélődik a tanító. Ha egy tanév alatt akár többször is, mert most ez is megeshet”

– jelentette ki Branislav Gröhling oktatási miniszter. Pozsonyban a legrosszabb a helyzet, Zsolna és Eperjes megyében pedig a legkedvezőbb ebből a szempontból.
Grögling az úgynevezett stabilizációs jutalomban látja a részleges megoldást, ezt tavaly vezette be a minisztérium szeptembertől decemberig – ezek szerint különösebb hatás nélkül.
Az iskolaigazgató stabilizációs, munkaerő-megtartó támogatást kérhetett, így havi plusz 50 eurót adhatott azoknak a tanároknak, akikre a legnagyobb szüksége van az iskolának, a pénz elosztásáról ő döntött. Gröhling reméli, hogy szeptemberig sikerül elintézni ezt a támogatást, és az egész tanévre érvényes lesz.

Rövidesen 9 ezer pedagógus fog hiányozni az iskolákból