Szabadidő

Petőfi a Rimaszombati múzeumban

A Petőfi Emlékév alkalmából Petőfi Sándor (1823-1849) nyomába ered a Gömör-Kishonti Múzeum. Április 27-én 16.00 órakor nyílt meg a költő születésének 200. évfordulója alkalmából készült lánckiállítás része, amely öt magyarországi és szlovákiai múzeum (MNM Kubinyi Ferenci Múzeum Szécsény, Palóc Múzeum Balassagyarmat, Füleki Vármúzeum, Nógrádi Múzeum és Galéria Losonc, Gömör – Kishonti Múzeum) közreműködésével valósul meg
PETŐFI KÖRÚT 200 – Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban címmel.

A tárlat 2023. október 29-ig látogatható.

Petőfi, Rimaszombati múzeum

A Petőfi körút 200 rimaszombati helyszíne Petőfi Sándor legendás barátságait gyűjti csokorba, fókuszba állítva Gömör vármegyét. A látogatók találkozhatnak Kerényi Frigyessel, a költő eperjesi barátjával, akinél 1845 áprilisában időzött, és tanúi lehetnek a legendás hármas (Petőfi, Tompa, Kerényi) költői versenyének is, melyet egy kicsiny erdei lak ihletett.

Petőfi Eperjesről a Szepességen át Gömörország felé vette az irányt: előbb Rozsnyó, majd Aggtelek és Pelsőc következett. 1845 májusának végén érkezett meg Rimaszombatba, ahol épp tisztújítást tartottak, és május 29-én megválasztják az országosan ismert költőt Gömör megye tiszteletbeli táblabírájává.

A továbbiakban Tompa Mihály papköltővel, a bejei református lelkésszel ismerkedhetnek meg a látogatók, akivel Petőfi 1847 júliusában Murány várát látogatta meg. A tárlat a nagy költői triász – Petőfi, Tompa. Arany – barátságának bemutatásával zárul és a figyelem a Gömör-Kishonti Múzeum előtti térre szegeződik, amely jó eséllyel a Kárpát-medence első helyszíne lehet, ahol mindhárom költőóriás egész alakos szobrot kaphat – írja a tárlatra invitáló ismertetőjében a múzeum.