Hazai hírek

Pohodomer: Nem érzik jól magukat a gyerekek az iskolában

Az iskolás gyerekek demotiváltak,  csak ülnek az osztályban, és úgy érzik, nem érdekel senkit a véleményük, nem hallgatják meg őket, senkit sem érdekel, amit mondanak.  A Pohodomer projektben 12 iskola vett részt, a kérdőívet 3350 diák és 500 tanár töltötte ki.

A Liga a Lelki Egészségért (Liga za duševné zdravie) a 2muse ügynökséggel együttműködve egy sor kérdőívet készített az Iskolák a lelki egészségért programban részt vevő iskolák számára, hogy segítsen feltérképezni és értékelni az iskolások lelki egészséget.  A kérdőívek feltérképezték az alapiskolás tanulók és középiskolás diákok, valamint a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak (nevelők, gyógypedagógusok stb.) mentális jólétét.

A Pohodomer névtelen kérdőív alapján készült. „Az iskola grafikonok formájában kapja meg az eredményeit osztályonként, évfolyamonként, és a teljes tanári karra vonatkozóan. Így lehetőséget kap arra, hogy felmérje, mik az erősségei, és hol vannak a gyenge pontjai. Ennek alapján eldöntheti, milyen tevékenységeket kell támogatni és fejleszteni, vagy pontosan lokalizálni és időben beavatkozni, ha valahol romló vagy riasztó az  állapot” – mondta Diana Majdáková projektmenedzser a Liga a Lelki Egészségért munkatársa. Az iskoláknak nem szabad késlekedniük, cselekedniük kell, a kérdőívek eredményei szerint 753 gyerek érzi rosszul mentálisan.

A Pohodomer

A Liga a Lelki Egészségért szerint riasztó az a megállapítás, hogy az iskolások úgy érzik, nem hallják meg őket. Dühíti őket, hogy „amit mondanak, annak nincs súlya, pedig a statisztikák szerint 2708 gyerek  válaszolt  úgym hogy képes önállóan dönteni a dolgokról”. „A gyerekek idejük nagy részét az iskolában töltik. Ott van lehetőségük megtanulni, hogy jó, ha aktívak, és érdeklődnek a körülöttük zajló események iránt. Így válnak magabiztos és felelősségteljes felnőtté”

Pohodomer a pedagógusokra is összpontosított. Sokan úgy érzik,  túlterheltek. Nem kevesebb, mint 47 százalékuk érzi úgy, hogy nagy a munkaterhelés, és nem tudja kezelni a stresszt, 20 százalékuk pedig alacsony szintű mentális jólétet tapasztal. A legtöbben egyetértenek abban, hogy az iskolának nincs mentális egészségre vonatkozó irányelve vagy terve, amely a személyzetre is kiterjed. Gyakran nem tudják, hogyan kezeljék a gyerekeket, hogyan kerüljenek közelebbb hozzájuk. A pedagógusok 23 százaléka nem ismeri kellőképpen a mentális egészségi problémákat és rendellenességeket; kilenc százalékuk nem képes felismerni a tanulók mentális problémáinak jeleit.

Azokban az iskolákban, amelyek tagjai az Iskolák a Mentális Egészségért Koalíciónak, a Liga a Mentális Egészségért ingyenesen végzi el ezeket a méréseket.