Felhívások Szabadidő

Petőfi vándorkiállítás Kassán

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Petőfi vándorkiállítás lesz megtekinthető 2023. április 24-én, hétfőn Kassán.
A tárlatot bemutató múzeum-busz a Thália Színház előtt lesz meglátogatható előzetes bejelentkezés alapján 20 fős csoportokban 14:45 és 15:30 órai belépéssel.

A tárlat nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás.

A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Ezek a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe. A kiállítás egységei önmagukban is értelmezhető, zárt egységeket alkotnak, amelyeket többféle narratívába fűznek össze a látogatókat és Petőfit egyaránt megszólító kérdések, az Úti jegyzetek Patkós Márton színművész által megszólaltatott sorai és a János vitéz fordulatai.

A részvétel ingyenes, de a korlátozott létszám miatt szükséges a jelentkezés, amelyet az alábbi kérdőív segítségével tehetnek meg:

https://forms.gle/kKuz4o71RkCzzhCs5

További lehetőség a Csemadokban a hivatalos órákban:
Kedd 10:00 – 12.00
Csütörtök 10:00 – 12:00

vagy telefonon: 0905 347 258

Szeretettel várjuk az érdeklődőket.
Tisztelettel,

Csemadok Városi Választmánya