Kitekintő

Halottak napja a nagyvilágban

Halottak napján az ilyenkor szokásos gyertyagyújtáson túl is akadnak olyan szokások, amelyeket érdemes megemlíteni. Szegeden és környékén pl. kóduskalácsot (üres kalács) sütnek, amelyet a temetők bejáratánál a szegényeknek osztogatnak, hogy ők is meg tudjanak emlékezni halottaikról. Jászdózsán pedig úgy tartották, hogy amíg a család a temetőben van, addig az elhunyt lélek körbenéz otthon, hogy minden rendben van-e, ezért égve hagyták a lámpákat a házakban.

A halottak napját szinte mindenhol hasonlóképpen ünneplik, ám az eltérő kultúrákhoz eltérő tradíciók is párosulnak. Ezekből szemezgettünk párat. Nézzük, hogyan is néz ki a mindenszentek Katalóniában, Tirolban, Guatemalában és Mexikóban…

Katalónia

Katalóniában november 1-je is államünnepnek számít. Ez az a nap, amikor a katalánok megemlékeznek az elhunyt szeretteikről. Megtelnek a temetők, az emberek gyertyát gyújtanak és feldíszítik a sírokat. Emellett a családok is összeülnek, hogy egy hatalmas vacsorát csapjanak, ahol elbeszélgetnek a mindennapokról, felemlegetik a rég nem látott rokonokat és természetesen jövőbeli terveikről is ejtenek néhány szót. A vacsoráról természetesen nem hiányozhatnak az őszi időszak hagyományos ételei, mint a sült gesztenye, sült édesburgonya és a panellets.

Tirol

Ausztria Tirol tartományában november 1-jén süteményeket hagynak a házakban a halottaknak, és melegen tartják nekik a szobát. Emellett a vidéki fiatalok fehér ingbe bújva és álarcban járnak házról házra, verseket vagy dalokat adnak elő, amiért cserébe Krapfent, azaz olajban sült fánkot kapnak. Innen a szokás elnevezése: Krapfenschnappen.

Guatemala

Guatemalában sem feltétlenül a szomorkodásé a főszerep. November 1-jén mindenféle csillogó ruhákba öltözött emberekkel telik meg a temető, színes díszekkel dekorálják a sírokat, majd közösen elkészítik az ég és föld között kaput nyitó hatalmas szélsárkányt. Miután mindennel elkészültek, a temetőben együtt elfogyasztják a fiambrét, ami egy tojásból, kolbászból, felvágottakból, kukoricából, kelbimbóból és más zöldségekből készült egytálétel. Fiambrét a helyiek az évnek csak ezen a napján esznek, és a szokásukhoz az is hozzátartozik, hogy megkínálják vele az odalátogatókat.

És végül Mexikó

A Día de los Muertos, vagyis a halottak napja az egyik fő oka annak, hogy a külföldiek Mexikóba utaznak az évnek ebben a szakában. Az évente megrendezett ünnepség ugyanis nem egy bús-borongós gyászszertartás, hanem egy boldog megemlékezés azokról, akik már elhagyták ezt a világot. És bármilyen ellentmondónak is tűnik, a tömegek az életet is ünneplik olyan családias hangulatban, ahogy sehol máshol a világon. Ami először feltűnik az utcákon Mexikó City-ben, vagy bármelyik másik kisebb városban, faluban, az a színes és bizarr díszítés. Papírmasé csontvázak kelnek életre, színes bokrétákkal a fejükön vagy szivarral a szájukban, a gyerekek koponya alakú cukorkákat esznek, a boltok pedig marcipán koporsókat árulnak. De a legfeltűnőbbek mégis csak a színek kavalkádja. Az ünnep 2003 óta az UNESCO által elismert kulturális örökség.