Hazai hírek

Színes éjszakai programsorozat Galántán

Színes programsorozat a Múzeumok Éjszakáján a Galántai Honismereti Múzeumban

A múzeum ismét bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája összeurópai programsorozatba, amelyre május 13-án, szombaton kerül sor. Színes programokkal várja a régió története és a régi játékok iránt érdeklődőket, a kórusmuzsika kedvelőit. Az este folyamán tartanak egy kiállításmegnyitót, lesz előadás és koncert a múzeum udvarán.

Színes programsorozatA Múzeumok Éjszakája rendezvény a 2005-ös indulása óta minden évben számos látogatót vonz Európa különböző múzeumaiba és galériáiba. A Galántai Honismereti Múzeum a kezdetek óta bekapcsolódik ebbe a rendezvénysorozatba és évről évre izgalmas programokkal várja a látogatókat. Idén a múzeum galántai fő épületébe szerveztek különböző karakterű programot. A nagy kiállítóteremben megnyitják soron következő időszakos kiállításukat, az etnográfiai kiállítás ad majd teret az előadásnak és napnyugta után kórusmuzsika csendül fel a múzeum átriumában.

A Galántai Honismereti Múzeum 2023. május 13-én 15:00-kor nyitja ki kapuit. Az állandó kiállítások ingyenesen megtekinthetők 18:00 óráig, amikor az új kiállítás megnyitója kezdődik.

A MERKUR kiállítás megnyitója

A legendás fém építőjáték, a MERKUR Galántára érkezik! A muzeológusok meggyőződése, hogy ez az interaktív kiállítás nemcsak a gyermekek kedvence lesz, hanem azok a felnőttek is szívesen megtekintik majd, akiknek gyermekkorukat idézi meg ez a játék. A vernisszázsra 18:00 órakor kerül sor a nagy teremben. A tárlat 2023. szeptember 30-ig tekinthető meg.

Főurak mindennapjai

19:00 órakor az állandó kiállításoknál kezdődik PhDr. Lengyel Tünde, CSc. szlovák nyelvű előadása Élet a főúri udvarokon a 16—17. században címmel. Az előadás a Pro Renovatione polgári társulással együttműködve valósul meg.

Esti udvari muzsika

Már többször bebizonyosodott, hogy a múzeum hangulatos belső udvara meghitt hátteret biztosít különböző koncertekhez. Ez alkalommal kórusmuzsika csendül fel a galántai Kodály Zoltán Daloskör előadásában. A koncert Józsa Mónika vezényletével 20:00 órakor kezdődik. Zongorán Ternóczky István kíséri a kórust, szólót Paszmár János énekel.

A Galántai Honismereti Múzeum szeretettel várja az érdeklődőket ingyenes programjaira a Múzeumok Éjszakáján 2023. május 13-án, szombaton 15:00 és 21:00 óra között. Ezen a napon a tallósi és a jókai vízimalom is ingyenesen látogatható.

Bővebb tájékoztatás a múzeum honlapján és a közösségi hálón található.

www.muzeumgalanta.sk/hu/

www.facebook.com/muzeumgalanta