Felhívások Hazai hírek

Külföldi néptáncegyüttesek és zenekarok Füleken

A július 26-30. között zajló XXVII. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál programhelyszínei között ismét szerepel Fülek is. A fesztivál július 28-án, pénteken, a XXXII. Palóc Napok és Füleki Városnapok nyitórendezvényeként tartják meg a Füleken a várudvarban. Idén Spanyolországból, Törökországból és az afrikai kontinensen található Burundiból érkeznek néptáncegyüttesek.

A színpadi műsort a vonószenei hagyományt éltető Gömöri Cigányzenekar koncertje nyitja. A tíz zenész Rimaszombatból és a környékről származik, és mindannyian a budapesti Rajkó Talentum Zene és Táncművészeti Iskolában tanultak. A Gömöri Cigányzenekar küldetésének tekinti a szlovákiai magyarság értékeinek és hagyományainak a megőrzését. Szeretnék, ha tovább élne és újra szárnyalna ez a muzsika.

Külföldi néptáncegyüttesek és zenekarok Füleken
Az idén bemutatkozott Gömöri Cigányzenekar (forrás: aTempo.sk)

A nap programját két kísérőrendezvény egészíti ki. Délután Bográcsos Ételek Versenye várja a gasztronómia iránt érdeklődőket, az estet pedig folkkocsma zárja, amelyben a Dobroda zenekar és a külföldi együttesek gondoskodnak a jó hangulatról.

A rendezvény szervezői a Füleki Városi Művelődési Központ, a Iuvenis Neogradiensis Polgári Társulás és a Csemadok Füleki Alapszervezet.

Füleken