Fizika Kitekintő

A friss Nobel-díjas Prof. Dr. Krausz Ferenc életútja

A friss Nobel-díjas Prof. Dr. Krausz Ferenc 2017-ben tartott előadást életútjáról, munkájáról, mely teljes egészében megtekinthető az interjút követően. A tudós, aki korábban Mór díszpolgári címét is elnyerte, azzal lett világhírű, hogy kutatócsoportjával elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, és használta fel az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére, megalapozva ezzel az attofizika tudományát. Most pedig megkapta a fizikai Nobel-díjat!

Krausz Ferenc 2017-ben szülővárosában tartott előadást.

Krausz Ferenc
Krausz Ferenc

„A nagyterem tömött széksoraiban a professzor számos régi barátja, ismerőse, iskolatársa ült. Olyanok, akik Móron az Úttörő utcai, majd a Radnóti általános iskolából, illetve az ugyancsak helybeli Táncsics gimnáziumból ismerték, ahol alap- és középfokú tanulmányait végezte. A tudós, aki a laikus közönség előtt is kiváló előadónak bizonyult, 1981 és 1985 között egyszerre két egyetem hallgatója volt: a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki, az ELTE-n elméleti fizikusi diplomát szerzett – derül ki a szavaiból. Krausz Ferenc hálás szívvel emlékezik a tanáraira, akik közül egyúttal az egyetemi évek alatt megismert Simonyi Károlyt, illetve Marx Györgyöt említette név szerint is. Előbbinek – mint mondta – fantasztikus előadásai voltak, és szinte láttatni volt képes az elektromágneses hullámokat, amelyek persze láthatatlanok. Utóbbit pedig úgy jellemezte, hogy csupán hajszállal csúszott le a Nobel-díjról.”

A 2017-es előadásán az is kiderült Móron, hogy Krausz Ferenc 2002-ben kapott meghívást Münchenbe, ahová  kutatócsoportjának több tagjával települt át. Itt a Ludvig Maximilian egyetem lézerfizikai tanszéke vezetőjének, és a Max Planckról elnevezett kutatóintézet vezetőjének nevezték ki. Időközben ötven további olyan labor épült a világon, amely az övéhez hasonló kutatásokat végez, és azzal kecsegtet, hogy korai szakaszában felismerhetővé válik a rák, vagy – ez a kutatások egy másik iránya – olyan szuperszámítógépet építhetünk, amelyek teljesítőképessége sokkal nagyobb lesz, és segítségükkel képesek leszünk előjelezni a földrengéseket, a cunamikat.