Hazai hírek

Az oktatásügyi minisztérium 14. hírlevele

Az oktatásügyi minisztérium hírleveléből:

A MINISZTÉRIUM JAVASLATOKAT TERJESZTETT ELŐ A PEDAGÓGUSHIÁNY MEGOLDÁSÁRA

Aggasztóan kevés a pedagógus az oktatási ágazatban. Az Oktatáspolitikai Intézet eddigi elemzései szerint évente 1 500-2 100 pedagógus hiányzik majd a rendszerből. Regionális szempontból a helyzet a szlovákiai átlaghoz képest a pozsonyi régióban lényegesen rosszabb, míg a legjobb a helyzet az eperjesi régióban. Akut hiány különösen a fizika-, a matematika- és az informatikatanárok esetében jelentős, a tanárhiány a szaktantárgyak esetében főleg a kiöregedés miatt jelentkezik.

A megoldást az elemzők a személyi juttatások és prémiumok csomagjának növelésében, valamint a stabilizációs hitelek alkalmazásában látják a hiányszakmákat tanuló diákok esetében.

Az IVP intézkedési javaslatai alapján a pedagógusdiplomával rendelkező végzősök iskolákba jelentkezése és a pályakezdő tanárok magas lemorzsolódási aránya részben megoldható lenne a pedagógushitel igénybevételének ellenőrzésével vagy a bérlakások lehetőségének biztosításával. Fontosnak tartják továbbá a családok, a közösség és az iskola közötti kapcsolatépítés támogatását, ami a tanárok társadalmi elismertségének fokozatos növekedéséhez vezethet.

Alternatív megoldás lehet az úgynevezett gazdasági egyensúlyi együttható bevezetése a tanári fizetések esetében.

Az oktatásügyi minisztérium 14. hírlevele:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.00 MB]

https://www.minedu.sk/newsletter-novinky-zo-skolstva/

%d bloggers like this: