Hazai hírek

…ki mellé üljenek a roma diákok?

„A roma gyerekek szegregációja miatt Szlovákia már jó ideje az uniós szervek látóterébe került. Idén áprilisban az Európai Bizottság (EB) beperelte Szlovákiát, mert nem kezeli megfelelően a roma gyerekek iskolai szegregációját. Az EB elismeri ugyan, hogy számos jogszabályt módosított az ország, de az intézkedést nem tartja elégségesnek.” – írja a Napunkban Ibos Emese az „Melyik iskolába és ki mellé üljenek a roma diákok? Átrajzolt körzetek – az iskolai szegregáció nyomában” című cikkében.

...ki mellé üljenek a roma diákok?
Fotó a cikkből: Az ipolyviski alapiskola

A Bél Mátyás Intézet felmérte az ipolysági mikrorégióban, hogyan áramlanak a diákok a falvak és az iskolák között. Az adatgyűjtés eredményeként több ajánlást is megfogalmaztak az iskolai szegregáció megakadályozására.

„Ravasz Ábel szerint a kutatási stratégiát úgy állították össze, hogy más régiókban  is megismételhető és felhasználható legyen. „Ha az oktatási tárca úgy döntene, hogy más régióra is kiterjeszti a kutatást, ennek nincs akadálya, anyagilag sem megterhelő” – mondta Ravasz. Hozzátette, nem ragaszkodnak ahhoz, hogy máshol is ők végezzék el, hajlandóak átadni a módszertant is. „Érdemes lenne még legalább további két régiót is megvizsgálni” – zárta Ravasz.”

A TELJES CIKK ITT ELÉRHETŐ.

%d bloggers like this: