Hazai hírek Konferencia Oktatás

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában (7.)

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban címmel 2023. október 12-én és 13-án a nemzetiségi iskolák jövőjéről tanácskoztak Pozsonyban. Az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) tizenöt év után először szervezett konferenciát azzal a céllal, hogy szakmai vitát kezdeményezzenek a nemzetiségi iskolák aktuális helyzetéről és felmérjék, mely területekkel kellene célirányosan foglalkozniuk a nemzetiségi oktatás színvonalának javítása érdekében.

A Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában konferencia több előadása a folyamatban levő közoktatási reform bevezetésének egyes területeivel foglalkozott, de téma volt a magyar tannyelvű iskolák állandó és megosztó kérdése, a szlováknyelv-oktatás is. Az alábbiakban Csicsay Éva a nagymagyari alapiskola igazgatója és Várady Kornélia, a csallóközaranyosi alapiskola igazgatója számol be a pilot programban elért eredményekről.

Csicsay Éva, Nagymagyar

Hogyan lehet érdekesebbé tenni a tanítást? Hogyan lehet a tanulást jobban összekapcsolni a gyakorlattal, miközben a tanulók nyelvi kompetenciája javul?
Az egyik lehetőség a CLIL (tartalom és nyelv integrált tanulása) bevezetése az osztályteremben.
A CLIL módszertan vonzóbbá teheti a tanítást, és a hagyományos tanításnál több készséget fejleszthet, pl. szociális készségeket, kritikai gondolkodást, problémamegoldást, tanulási stratégiákat stb. A CLIL egy széles körben elfogadott rövidítés, amely több különböző módszertani megközelítésre utal, amelyek közös jellemzője, hogy egy nyelv (anyanyelv/második vagy idegen nyelv) sajátos helyet foglal el más tantárgyak és oktatási tartalmak tanításában. Az előadás célja, hogy gyakorlati példákat mutasson be a CLIL módszertan alkalmazására, valamint különböző aktivizáló tanítási módszerekre, amelyek képesek növelni az oktatás hatékonyságát az alapiskolákban.

Várady Kornélia, Csallóközaranyos

Minden gyermeknek olyan ütemben és módon kell tanulnia, ahogyan az neki a legjobban megfelel.
Nagyjából így lehetne összefoglalni azt a törekvést, amely idén ősszel valósággá válik a Csallóközaranyosi Kóczán Mór Általános Iskola első osztályában. Fő célunk két didaktikai alapelv alkalmazása, nevezetesen az egyéni és a differenciált megközelítés. Az egyéni megközelítés abban az értelemben, hogy nem hasonlítjuk össze a tanuló teljesítményét az osztálytársaiéval, hanem a ciklus során végig figyelemmel kísérjük és támogatjuk a fejlődését. És differenciált megközelítés abban az értelemben, hogy az osztályban differenciáljuk az egyes tanulók szükségleteit és képességeit. Ami ebben a munkában segít: az iskolai támogató csoport, a tankönyvek és segédanyagok szabad megválasztása, a tanár kreativitása, az új munkaformák megválasztása, az átfogó tanóra.
Mottónk: „Olyan iskola lenni, ahol mindenki sikeresen haladhat a tudás útján”.

 

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban
(Az előadások összefoglalói)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Első rész
Második rész
Harmadik rész
Negyedik rész
Ötödik rész
Hatodik rész
%d bloggers like this: