Hazai hírek

Környezeti nevelés Somorján

„A fenntartható neveléssel kapcsolatos környezeti nevelés a Szigetköz-Csallóköz térségében” című INTERREG projekt keretében ebben egy worskhop termet alakítottak ki, amelyben a dunai természet iránt érdeklődő fiatalok egésznapos foglalkozások keretében ismerkednek ehhez kötődő témákkal.

Somorja Városa korábban az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program segítségével újította fel az egykori paulános kolostor, mai nevén a Korona épületének földszintjét.

A nagyközöség számára is érdekes a teremben elhelyezett a „Duna Somorja környékén” című kiállítás.

A projekt keretében két egyhetes természettudományos napközis tábort is tartottak fiatalok számára. A foglalkozásokhoz beszerzett eszközöket (digitális mikroszkópok, projektorok, fényképezőgépek, távcsövek, notebookok) a két somorjai alapiskola felső tagozatosai használhatják tovább.

A pályázatban a régióban már évek óta együttműködő szervezetek vettek részt, a magyarországi oldalról a Fertő-Hanság Nemzeti Park (ide tartozik a Szigetközi Tájvédelmi Körzet), a Szigetközi Natúrpark, a dunaszigeti Pisztráng Kör és Mosonmagyaróvár Város, míg Szlovákiából Somorja Városa és a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség. A projektnek köszönhetően tovább erősödött a Duna két oldalán található Szigetköz és Csallóköz együttműködése a környezeti nevelés terén.

A projektet Somorja Városa esetében az Európai Regionális Fejlesztési Alap 48 563,47 euróval támogatta.

Fašanga Lea projektmenedzser
lea.fasangova/@/samorin.sk