Hazai hírek

Mi legyek, ha még nagyobb leszek?

gyerekorvos szülő által igazolható Mi legyek
(Fotó: Pexels)

Ezt a kérdést szinte minden kamasz nehezen tudja megválaszolni, ami nem is csoda, hiszen gyakran huszon- vagy harmincévesen is kemény dió ez a feladvány. Talán kis segítséget jelent megnézni a pályaválasztóknak, hogyan döntenének most a felnőttek, ha ripsz-ropsz újrakezdhetnék.
Ugyanis sokatmondó adat, hogy a lakosság fele utólag már más pályát választana.

Mi legyek?

A válaszadók 49 százaléka mondta, hogy most más szakot választana, mint amit fiatalon tanult. A Go4insight 1000 embert kérdezett meg. További 19 százalékuk „kicsit más szakot”, rokonszakmát választana, és csupán az emberek harmada elégedett azzal, hogy milyen pályát választott annak idején.

És hogy milyen területre nyargalnának át?

A legtöbben az egészségügybe – orvos, nővér, gyógyszerész volt a leggyakoribb válasz. Azt csak a kisördög mondatja velünk, valószínűleg nem arról van szó, hogy hirtelen ilyen felkapott ez az ágazat, és a kiváló körülmények miatt vágyik oda mindenki. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy ahogy az ember öregszik, egyre inkább megtapasztalja, milyen nehéz akárcsak egy egyszerű ultrahangos vizsgálatra is eljutni, ha nincs ismeretség (vagy mondjuk ki, egy kis protekciója). Ezért aztán nem csoda, ha sokan azt gondolják, milyen jó, ha van egy orvos vagy legalább nővér a családban.
A második szakterület, amire a legtöbben váltanának, már valóban igazi felkapott terület: számítógépes szakértő, programozó. Ez a döntés nem szorul különösebb magyarázatra.
Mint ahogy a harmadik sem: közgazdaságtan. Ezt követi a pedagógus pálya, ami legalább biztos állást jelent az egyre nagyobb tanárhiány miatt.

Az utólagos pályamódosítási ábrándozás korosztályonként is jól meghatározható. Akik nemrég végeztek, azok fordulnának leggyakrabban az informatika és a közgazdaság felé. A középkorúak és kicsit idősebbek válaszolták a felmérés során az egészségügyi pályát, illetve a tanári pályát.
És hogy mit sajnálnak a legtöbben? Azt, hogy fiatalon nem tanultak meg rendesen egy vagy több idegen nyelvet. Aztán ami még hiányzik a középkorúaknak és az idősebbeknek, az a pénzügyi ismeretek és a számítógépes ismeretek.