Hazai hírek Oktatás

Tomáš Drucker vette át az Oktatási Minisztérium vezetését

Drucker
Fotó: F: Szlovák Köztársaság Oktatási és Tudományos Minisztériuma

Tomáš Drucker lett az új oktatási, tudományos, kutatási és sportminiszter. A diplomás jogász, menedzser és politikus hangsúlyozta, hogy a minisztérium legnagyobb feladata ebben a választási időszakban az, hogy megváltoztassa az alapiskolákban a tanulók oktatásának tartalmát és módszertanát. Drucker Daniel Bútorát váltja, aki öt hónapot töltött ezen a poszton.

Tomáš Drucker a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen informatika és automatizálás szakon, a nagyszombati egyetemen pedig jogi diplomát szerzett. A londoni London Business School Sloan Master in Management and Leadership programjában szerzett diplomát. Pályafutása a folyamatfejlesztés, a menedzsment és a vállalatirányítás területén végzett tanácsadásra összpontosít. 2012 és 2016 között a Szlovák Postát vezette, majd 2016 és 2018 között az egészségügyi minisztériumot irányította, és rövid ideig belügyminiszter is volt.

Dicsérte a távozó minisztert, Daniel Bútorát a minisztérium átvételekor kezdeményezett változásokért, és bejelentette, hogy a folytonosság fenntartására törekszik.

„Többször is kifejeztem reményemet, hogy az oktatásügy olyan minisztert kap, aki négyéves mandátumot tud itt tölteni, és ebben a négyéves mandátumban valóban meg lehet tenni néhány dolgot. Erre az országnak nagy szüksége van. Szerintem ez a legfontosabb tárca Szlovákiában, és remélem, hogy Drucker miniszter úrnak sikerül legalább néhány dologgal foglalkoznia, mert rengeteg probléma van” – mondta Daniel Bútora.

Az új miniszter szerint az elkövetkező évek fő kihívása az, hogy az új állami oktatási program a hivatalos dokumentumokból eljusson a tanárokhoz és az osztálytermekbe a tanulókhoz.

„Ha sikeresek akarunk lenni, az utasításokat és parancsokat támogatással és segítséggel kell felváltanunk. Meg kell változtatnunk a szaktárca kultúráját, hogy a tanárokat megnyerjük a változásnak, hogy úgy érezzék, az állam segít nekik” – hangsúlyozta T.. Drucker.

Egészségügyi miniszter volt

Drucker 2016 márciusában lett a Szlovák Köztársaság egészségügyi minisztere. Egészségügyi miniszterként töltött első hat hónapja alatt hét büntetőfeljelentést tett, mintegy 18 millió euró értékű szerződést mondott fel, és lemondta a biztosítási chipkártyák információs rendszerének átadását. Egy év hivatalban töltött idő után a TA3-ban így foglalta össze hivatali idejét:

„Változásokat hajtunk végre a kórházak irányításában, a kollektív, törvényes szervekben. Ez azt jelenti, hogy ma már nem egy személy dönt, irányít, hanem egy egységes kollektív testület van”.

Változás történt az Általános Egészségbiztosítási Pénztárban is, ahol a felügyelőbizottságban a parlamenti ellenzék is képviselteti magát. „Az Általános Egészségbiztosítási Pénztárban a harmadik szektornak is lehetőséget adtunk az államháztartás ellenőrzésére”. A parlamenti ellenzék az Egészségügyi Felügyeleti Hatóságban is helyet kapott. A kórházak átálltak az új központi közbeszerzési feltételekre.

Egy évtized óta elsőként indította el reálisan a diagnózissal kapcsolatos csoportos (DRG) fizetési rendszert, és megkezdte az eHealth, az elektronikus egészségügyi rendszer kiépítését. Megváltoztatta a sürgősségi osztályok működési rendszerét, és bevezette a gyógyszerek új kategorizálási rendszerét. Aláírta az „Értéket a pénzért” projektet, és hivatali ideje alatt jelentősen csökkent az egészségügyi kiadások növekedése.

A minisztérium új vezetése:

https://www.minedu.sk/vedenie-ministerstva-skolstva-vedy-vyskumu-a-sportu-sr/