Hazai hírek

Fico megmondta, mi az iskola feladata: hazafias nevelés

Fico, Drucker
(Fotó: Facebook, – minedu)

Államünnepeken nem lustálkodni kell, hanem hazafiasan viselkedni. És ilyen öntudatos magatartásra kell nevelni a gyerekeket is – röviden ez az üzenete Robert Fico kormányfőnek az iskolaügy számára.

A szerdai államünnep után csütörtökön reggel az oktatási minisztérium került sorra Fico minisztériumokat bejáró körútján, beköszönését éppen az államünnepek témájával kezdte.

„Talán nálunk van a legtöbb államünnep az EU-tagországok közül, de egyszerűen csak szabadnapnak tekintjük őket, nem pedig az egészséges hazafias érzelmek és az öntudat erősítését szolgáló lehetőségnek. Az ilyen szellemiség kialakításában pedig az iskolák meglehetősen fontos szerepet játszhatnának” – figyelmeztetett Fico, Tomáš Drucker (Hlas-SD) új oktatási miniszterrel az oldalán.

Emellett már leginkább csak arról beszélt, hogy túl sok fiatal jár főiskolára, köztük „négyes tanulók is”, ha olyan szakra jelentkeznek, ahol nincs felvételi. A céljuk az, hogy három évet elvégezzenek és bármilyen alapképzést szerezzenek. Fico szerint a megoldás, hogy az államigazgatásban, a közigazgatásban és egyáltalán mindenütt csökkenteni kell az olyan állások számát, ahol felsőfokú alapképzést várnak el – így majd kevesebben mennek főiskolára. A másik megoldást pedig, hogy le kell csökkenteni a szerteágazó főiskolai szakok számát, mert túlságosan bőséges a kínálat.

Druckernek azt a feladatot adta, íziben dolgozza ki, pontosan milyen hatásköröket kell átadniuk a januártól létrejövő sportminisztériumnak, meg mindent, ami ezzel jár, egészen a hatásköri törvény módosításáig.

A miniszter másik feladata, hogy minél több fennmaradt uniós támogatást minél gyorsabban elköltsön, ezeket más minisztériumoktól is átveheti, csak dolgozzon ki projekteket iskolafelújításra, modernizálásra, digitalizálásra, és amire csak lehet, az irányelvek alapján.

%d bloggers like this: