Hazai hírek

Ünnepváró és kézműves vásár Bősön

A Bősi Művelődési Központban 2023. december 2-án rendezik meg a karácsonyi kézműves vásárt. Az évente megvalósuló esemény a népi hagyományok, a képző- és iparművészet és a környezettudatos értékteremtés, illetve a közösségépítés jegyében zajlik, ahol közel 40 helyi kézműves, termelő és képzőművész portékáiból válogathatnak. A vásár mellett számos program várja kicsiket és nagyokat, akik forralt borral és zenés adventi légkörrel hangolódhatnak a karácsonyra szombaton délelőtt 10-től este 5 óráig.

13:30-tól az Aranykert Néptánccsoport népi viseletek és táncok bemutatóját tartja. 15:00 órától „Végire jár az esztendő” címmel a győri Hangrafogó együttes adventre hangoló zenés műsorát tekinthetik meg. 16:30-kor kezdődik a Zöld Csillag színtársulat előadása „Ünnepi dalok” címmel.

A családias hangulatú rendezvényt Bartal Emőke festőművész és Bott Maya képzőművész vezetésével egy önkéntes csapat szervezi, akik évről-évre értékes, egyedi és igényes termékeket kínálnak a látogatóknak. A szervezők számára fontos, hogy az árusok valóban minőséget és környezettudatos szemléletet képviseljenek, illetve hogy a rendezvénynek ne csak vásár, de közösségépítő jellege is legyen.

A vásár története 2010-ben indult az akkoriban még működő Art Galériában, ahol egy kisebb karácsonyi vásárt szerveztek helybéli profi és amatőr művészek alkotásaiból. Az évek során a rendezvény fokozatosan bontakozott ki, egyre nőtt és fejlődött, amelyet a Csemadok, Bős város és szponzorok jelenleg is támogatnak. A későbbiekben a kézműves vásár Nagy Anikó Csemadok elnök segítségével a szervezet klubjában valósult meg, majd 2018-tól a Bősi Művelődési Központ vált megszokott helyszínévé az akkorra már hagyománnyá vált rendezvénynek. A kézművesek és termelők köre is bővült a környékbeliekkel, és a kínálat is finomodott. Ma már sokféle, egyedi és minőségi portéka közül válogathatnak a látogatók.

A szervezők olyan programokkal, élményekkel kedveskednek, amelyek szórakoztatják és tanítják is a látogatókat. Az idei rendezvényen közel negyven kézműves, termelő és képzóművész mutatja be és árulja portékáit. A hagyományos ínyencségek mellett, mint a mézeskalács, a házi lekvár és termelői méz, sütemények, sült gesztenye, kürtőskalács és friss lángos, egyéb kulináris finomságok is terítékre kerülnek. Valódi műalkotásokból is válogathatnak az érdeklődők, ízlésesen keretezett festményekből, grafikákból, textil képekből és változatos stílusú kerámiákból. Nem lesz hiány dizájnos táskákból és kiegészítőkből sem, de megtalálhatóak majd gyógynövényes készítmények, vegyszermentes házi kozmetika, natúr növényi díszek, horgolt és varrott kézimunkák, faragott gyertya és íjászfelszerelés is.

A gyermekeket, de akár a felnőtteket is alkotóműhely, élményagyagozás, azaz a korongozás bemutatása és a győri Hangraforgó együttes koncertje várja. Heizer Zoltán egy hangulatos háttér előtt fényképezi majd az érdeklődőket, lesz könyvvásár, forralt bor. Népviseleti bemutatót tart a helyi Aranykert néptánccsoport, végül a Zöld Csillag amatőr színtársulat tagjai, Beke Lili, Nagy Dóra, Nagy Tamás, Nagy Gábor, Szombathelyi Veronika és Zsigrai Klára adnak elő karácsonyi dalokat.

A karácsonyi kézműves vásár ingyenesen látogatható.

A szervezők szeretettel várják mindazokat, akik szeretnének egy kellemes napot eltölteni karácsonyra hangolódva, és megvásárolni szeretteiknek az ajándékokat.

kézműves vásár Bősön

Kiemelt kép: Bátky Tamás felvétele