Felhívások

Palackpostaként kerülhet el a neved a Jupiterhez

Palackpostaként2024. január 1-jén hajnali 5 óra 59 percig van lehetősége palackba tenni a nevét a NASA oldalán annak, aki szeretné, hogy palackpostaként kerüljön el a neve a Jupiterhez, egész pontosan annak Europa nevű holdjához.  Az elmúlt években a NASA többször is felkínálta a hétköznapi emberek számára a lehetőséget, hogy a Naprendszer különböző pontjaira juttatja el őket. Persze csak képletesen: a szervezet lehetőséget biztosított minden érdeklődő számára, hogy palackpostaként elküldje neki a nevét, amit aztán egy chipre gravírozva útnak indít a világűr adott pontja felé.

Ilyen módon küldött már neveket a Marsra, a Holdhoz és a Naphoz is, most pedig arra adott lehetőséget a NASA, hogy a Jupiter Europa holdjához küldjük el a nevünket.

Az Europa Clipper nevű küldetés űrszondája a tervek szerint 2024 októberében indul útnak, hogy 2,9 millió kilométer megtétele után 2030-ban végül elérje a Jupiter holdját. Az égitest azért is izgalmas a tudósok számára, mert a hatalmas jégpáncélja alatt folyékony óceán húzódhat meg, amiben pedig akár az élet is megbújhat. Ezt szeretné majd kideríteni a NASA, mielőtt a szerkezete bele nem csapódik a gázóriás egy másik holdjába.

Miután a regisztráció lezárul, egy centiméteres chipre teszik rá az összes nevet, ahol minden sor az emberi hajszálnál 1000-szer vékonyabb lesz, körülbelül 75 nanométer. A chipet ezután egy fémlemezre rögzítik. A folyamatot videón is bemutatja az űrhivatal.