Hazai hírek Konferencia Oktatás

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában (11.)

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban címmel 2023. október 12-én és 13-án a nemzetiségi iskolák jövőjéről tanácskoztak Pozsonyban. Az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) tizenöt év után először szervezett konferenciát azzal a céllal, hogy szakmai vitát kezdeményezzenek a nemzetiségi iskolák aktuális helyzetéről és felmérjék, mely területekkel kellene célirányosan foglalkozniuk a nemzetiségi oktatás színvonalának javítása érdekében.

A Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában konferencia több előadása a folyamatban levő közoktatási reform bevezetésének egyes területeivel foglalkozott, de téma volt a magyar tannyelvű iskolák állandó és megosztó kérdése, a szlováknyelv-oktatás is. Az alábbiakban Radka Kováčová, a kisebbségi kormánybiztos hivatalának, valamint a Bél Mátyás Intézet munkatársa és Ravasz Ábel, a Bél Mátyás Intézet vezetője egy olyan elemzés eredményeiről számolt be.

Radka Kováčová, Ravasz Ábel, Bél Mátyás Intézet

Az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) nemzetiségi iskolák számára szervezett konferenciáján Radka Kováčová, a kisebbségi kormánybiztos hivatalának, valamint a Bél Mátyás Intézet munkatársa és Ravasz Ábel, a Bél Mátyás Intézet vezetője egy olyan elemzés eredményeiről számolt be, mely az alsó tagozatos és az összevont osztályos kisiskolák helyzetét vizsgálta a nemzetiségi oktatás szempontjából az ipolysági mikrorégióban.

Az elemzésből kiderül:

  • hogyan tagozódnak be a régió iskoláiba a magyar és szlovák ajkú roma gyerekek;
  • hogyan működnek a régió magyar tannyelvű alapiskolái;
  • milyen szerepe lehet az iskolakörzetek kialakításának az iskolai szegregáció megakadályozásában, illetve milyen egyéb intézkedéseket javasolnak a régióban tapasztalt eredmények alapján;
  • készül-e hasonló elemzés más déli területeken is.

Az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) nemzetiségi iskolák számára szervezett konferenciáján több előadó, köztük Radka Kováčová is arra figyelmeztetett, hogy a kisiskolákkal kapcsolatban hiányoznak a legalapvetőbb információk és a stratégiai gondolkodás, miközben az iskolahálózat jelentős részét képezik az alsó tagozatos, összevont osztályokkal működő iskolák – mindez kiemelten érvényes ez a nemzetiségi oktatásra. Ezért lenne fontos, hogy az oktatási minisztérium meghatározza a vízióját a kisiskolákkal kapcsolatban, a nemzetiségileg vegyesen lakott területeken is.

Az adatgyűjtés az oktatási minisztérium kisebbségi főosztályának a felkérésére készült, részben a 2021-es kormányprogram egyik pontját teljesítették, ebbe bekerült egy olyan elemzés kidolgozása, mely megvizsgálja az összevont osztályokkal működő kisiskolák helyzetét, melyek hozzájárulnak a kisebbségek identitásának a megőrzéséhez, de más, a kisiskolák fennmaradásának a stratégiáját is vizsgálta a tárca.

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban
(Az előadások összefoglalói)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Első rész
Második rész
Harmadik rész
Negyedik rész
Ötödik rész
Hatodik rész
%d bloggers like this: