Hazai hírek Konferencia Oktatás

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában (6.)

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban címmel 2023. október 12-én és 13-án a nemzetiségi iskolák jövőjéről tanácskoztak Pozsonyban. Az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) tizenöt év után először szervezett konferenciát azzal a céllal, hogy szakmai vitát kezdeményezzenek a nemzetiségi iskolák aktuális helyzetéről és felmérjék, mely területekkel kellene célirányosan foglalkozniuk a nemzetiségi oktatás színvonalának javítása érdekében.

A Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában konferencia több előadása a folyamatban levő közoktatási reform bevezetésének egyes területeivel foglalkozott, de téma volt a magyar tannyelvű iskolák állandó és megosztó kérdése, a szlováknyelv-oktatás is. Az alábbiakban Ledneczky Gyöngyi, Tímár Lívia: A magyar nyelv és irodalom új tantervének pedagógiai gyakorlattá való átalakítása című előadásának kiegészítését láthatják.

Tímár Lívia:

A magyar nyelv és irodalom új tantervének pedagógiai gyakorlattá való átalakítása

Az előadás a magyar nyelv és irodalom tantárgy új koncepcionális tervének ismertetésére összpontosít, hangsúlyt fektetve a tevékenységközpontú megközelítésre az egyes összetevőkön és ciklusokon belüli tematikus címszavak és szövegek segítségével. Példákat hoz az oktatási standard didaktikai átalakításának lehetséges módjaira az iskolai tantervben. Konkrét példákat is bemutat az egyes évfolyamokon a tartalmak beépítésére, valamint példákat az egyes komponensek tartalmi és teljesítménykövetelményeinek egymásra épülésére. A szövegre, mint az új koncepció kulcselemére történik utalás, és hangsúlyozzák a szöveggel való munka fontosságát a kitűzött célok elérése érdekében.

 

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban
(Az előadások összefoglalói)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Első rész
Második rész
Harmadik rész
Negyedik rész
Ötödik rész
%d bloggers like this: