Egyéb kategória

Tudtad? • Megfestette A sikolyt

Edvard Munch
Edvard Munch, by Anders Beer Wilse – Galleri Nor Tilvekstnummer: NF.WA 02488

160 éve született Edvard Munch norvég expresszionista festő. Az expresszionizmus és szimbolizmus képviselőjeként számon tartott norvég festő 1893 és 1910 között négy festményt és egy litográfiát készített a témáról, amely az európai festészet egyik leghíresebb motívuma lett.

A világhírű A sikoly (vagy németül A természet sikolya) valójában nem egyetlen festmény, hanem egy képsorozat, melyet Munch 1893 és 1910 közt készített. Az egyik 1893-ban készült kép bal felső sarkában alig kivehetően, ceruzával felírva szerepel az „csak egy őrült festhette” mondat, és a művészettörténészeket már jó ideje foglalkoztatta a kérdés: vajon Munch írta ezt rá a saját képére, vagy egy későbbi rongálásról lehet szó?

A Norvég Nemzeti Művészeti, Építészeti és Formatervezési Múzeum szakértői most elemezték a kézírást, és azt a festő leveleivel és naplóival összevetve megállapították: a felirat „minden kétséget kizáróan” Munchtól származik. Mai Britt Guleng, a norvég múzeum kurátora a BBC-nek azt mondta, a kézírás egyezésén túl erre utalnak a kép 1895-ös első bemutatásának körülményei is.

A kép ugyanis erős kritikát váltott ki a kortárs közönségből, a bemutatása után Munch mentális állapota nyilvános találgatások tárgyát képezte.

A művészt ezek a reakciók a naplói tanúsága szerint megviselték. A szakértők elemzése szerint olyannyira, hogy emiatt rá is írta azt, hogy „csak egy őrült ember festhette”.

Ruben Brandt, a gyüjtő

A motúvum sok helyen felbukkan, az 2018-as Milorad Kristić rendezte Ruben Brandt, a gyűjtő c. magyar animációs filmben például a párizsi üldözéses jelenetben a hídon átszáguldó autóktól rémülten sikoltó nő alakjában ismehetünk a Munch-képre, a fekete-fehér litográfia-változat pedig Ruben Brandt pólóján tűnik fel a Psychology Journal címlapján.

Életéről FILM is készült: