Hazai hírek Szabadidő

Kincskeresés az opálbányában

Kiránduljunk!

Napóleon felesége, Jozefina császárné is olyan ékszereket viselt, amelyek a mai Szlovákia területéről származó opálból készültek. Ismerkedjünk meg a világ legrégibb opálbányájának különlegességeivel.

Csaknem egy évszázadba telt, mire a Szalánci-hegység gyomrába turisták is bejuthattak. A világ legrégibb és Európa egyetlen opálbányája az Eperjesi járásban, Aranybánya (Zlatá Baňa) és Vörösvágás (Červenica) községek között található. Bár a mondák szerint a Szalánci-hegységben már időszámításunk előtt is folytattak opálbányászatot, a szakszerű mélyművelésű bányászat csak a XI. században indult el. A térségben fellelhető opál első írásos említése a XVI. századból származik.

Az opálból készült ékszerek egykoron a legmagasabb rangú nemesek és uralkodóházak kiváltságának számítottak. Az ezer színben játszó ritka ásványköveket a XIX. században Bonaparte Napóleon francia császár családtagjai is nagyon megkedvelték, beleértve első feleségét, Jozefinát.

A Szalánci-hegység (Slanské vrchy) királyság közepén, egyedülálló helyen találhatók a világ legrégebbi opálbányái. A dubníki bányák nemzetközileg, történelmileg és kulturálisan is fontos terület, melynek gyökerei a római kor előtti időkre nyúlnak vissza. A ritka szlovák opál sok uralkodót, alkimistát vagy költőt elvarázsolt. Még mindig le tud nyűgözni.

Már a XVI. században is ismert volt szinte az egész világon az opálbánya. A legnagyobb opált, a Harlekint 1175-ben találták Červenica községében. Csaknem 600 gramm súlyú volt. Napjainkban a bécsi természettudományi múzeumban található.

Az egykor aranykorát élő opálbánya bejárata napjainkban is várja a látogatókat. A Szlovák opál állandó kiállítása Eperjesen megtekinthető Eperjes, az opál városa címen.

Az opálbánya dicsű múltra tekint vissza, sajnos napjainkban már csak látványosságként funkcionál. A következő tárlatok tekinthetők meg a bányában:

    • Az opál sokszínűsége
    • Az opálbánya földalatti ásványai
    • Nagy relax helyiség
    • Lépcsős szoba
    • Bányászati mérőberendezések és teherszállító eszközök
    • A bánya látogatása kizárólag előzetes telefonos, vagy emailen történő egyeztetés alapján lehetséges. A túra 1280m hosszú. A bejárat és a kijárat is ugyanabban a tengerszint feletti magasságban található.

Nyitva tartás:
Hétfő – Vasárnap
09:30, 11:00, 12:30, 14:00, 15:30

A Szalánci-hegységből származó drágakő oltalom alatt álló földrajzi jelzést is kapott. Az opál természetes amorf szilícium-dioxid, változó víztartalommal, amelynek akár 60 különféle színárnyalata is lehet. Az ásványtani besorolás szerint a hazánkban fellelhető opál a legértékesebb típusba tartozik. Olyan egyedülálló természeti kincs, melyet Szlovákiában a nemzet drágakövének tartanak.

Az opálbánya azonban nem csupán az itt bányászott különleges ásvány miatt figyelemreméltó. A föld alatt 16 különböző denevérfaj közel hatezer példánya telel rendszeresen. Az opálbánya így a repülő emlősök legnagyobb hazai telelőhelyei közé tartozik. 1964-ben a denevérek védelmében a térséget védett területté nyilvánították.