Egyéb kategória

Tudtad? • Megmentették az igazi Robinson Crusoe-t

Alexander Selkirk Robinson
Alexander Selkirk szobra Lower Largo-ban

315 éve történt, hogy megmentették Alexander Selkirköt, azaz Robinson Crusoe-t.

Valóságos személy volt, csak a története hangzik máskép, mint ahogy Daniel Defoe (az első angol regényíró, több mint 500 könyvet írt!) megírta. Selkirk ugyanis nem hajótörés következtében került a Juan Fernandez-szigetcsoport egyik kis szigetére, Mas a Tierrára. (A sziget a valóságban a Csendes-óceánban van, nem a Karib-tengeren, mint Robinson szigete). Fellázadt kapitánya ellen, aki ezért a szokásokkal ellentétben nem végeztette ki, viszont kitette az első útjába eső szigetre, némi élelem, szerszám és egy puska társaságában.

Először azt várta, majd csak kiköt egy hajó, mivel a hajóknak gyakran van szükségük édesvízre. Ezalatt teknősöket fogdosott össze, és azokat ette. Idővel megundorodott a húsuktól, mert hasmenést kapott tőle. Ezután kecskékre kezdett vadászni, de nem sokáig használhatta a puskáját, idővel már puszta kézzel indult elfogni őket.

Rövidesen hosszabb időre rendezkedett be, megtanult ezt-azt, s napjait halászattal, élelemszerzéssel és menedék készítésével töltötte. A szigeten töltött évek alatt két kunyhót épített szegfűbors-fából, amelyeket hegyesre faragott karókkal vett körül. Első kunyhóját egy spanyol hajó tengerészei pusztították el. Kétszer is találkozott spanyolokkal, mivel azonban a spanyolok az angol és skót tengerészeket elfogták, nem mert a közelükbe menni.

A legközelebbi brit hajó, a Duke csak 52 hónap múlva járt arra, ez felszedte Selkirk-öt és hazaszállította Angliába. Ez úgy történet, hogy 1709 februárjában Juan Fernándeznél haladtak el, mikor megálltak, hogy vizet vegyenek fel. Miután a csónakkal a part közelébe értek, észrevettek egy embert, aki kiáltozott. A vitorlamester felismerte a férfit, és mint később kiderült, a kiküldött emberek Alexander Selkirköt találták meg, akit több, mint négy éve tettek ki a szigeten…

A videó erről szól, nyelvgyakorlásnak se kutya, forrása: Scotland Unplugged: