Hazai hírek

Túl kicsik a középiskolák?

A középiskolák rendszere felülvizsgálatra vár, Drucker miniszter szerint túl kicsik a középiskolák ráadásul meg kéne felelniük a munkaerő-piaci igényeknek.
A Szlovák Köztársaság Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Ifjúságügyi Minisztériuma átfogó felülvizsgálatot készít elő, amelynek középpontjában a középiskolák állnak. Ezt Tomáš Drucker  oktatási miniszter jelentette ki a kabinet ülése után. Hozzátette, hogy a hangsúlyt a szakközépiskolákra kell helyezni, a gimnáziumok csak a második helyen állnak. Hiány van pékekből, vasutasokból, bolti eladókból, raktárosokból és sok más olyan szakemberből, akikre a társadalom normális működéséhez szükség lenne.

Túl kicsik a középiskolákReagálni kell a munkaerőpiacra

A miniszter hangsúlyozta, hogy reagálni kell a munkaerőpiac igényeire, mert egyes szakmákból hiány van. Drucker rámutatott, nem akar senkit sem „kényszeríteni” arra, hogy melyik iskolába menjen, azt tartja szükségesnek, hogy jó kínálatot teremtsenek a gyerekeknek.

„Az állam feladata az, hogy azok a gyerekek, akik most középiskolába jelentkeznek, egy napon a lehető legsikeresebbek legyenek mind az oktatásban, mind a munkaerőpiacon” – mondta az oktatási tárca vezetője.

Mind a számok, mind a vita azt mutatja, hogy elég sok olyan végzősünk van, még az egyetemeken is, akiknek gondot okoz, hogy a végzettségüknek megfelelő területen helyezkedjenek el a munkaerőpiacon. Szükségesnek tartja, hogy megnézzük a várható munkaerő-piaci környezetet és azt, hogy milyen az iparág.

„Erre rugalmasan tudunk reagálni  nyolc-tíz éves ciklusban, ahogy a változás lezajlik” – mondta.

Az oktatási ajánlatoknak vonzónak kell lenniük

Drucker szerint az oktatási kínálatnak vonzónak kell lennie a diákok számára, ugyanakkor a munkaerőpiac igényeinek is meg kell felelni. Hozzátette, hogy karrierközpontokat is terveznek, amelyek már az általános iskolásoknak is segíthetnek a középiskola kiválasztásában és a további pályaválasztásban. Ahol nagy az igény, például a gimnáziumok esetében, ott Drucker a továbblépést például a nagyobb kapacitás finanszírozásában látja. Ahol hiány van bizonyos szakokon, ösztöndíjakkal próbálnák vonzóbbá tenni a tanulmányokat.

Túl kicsik a középiskolák

Egy tavalyi konferencián bemutatott és megvitatott elemzések azt mutatják, hogy a szlovákiai középiskolák hálózatában túl sok iskola van. Míg a Szlovákiához hasonló országokban, például Finnországban vagy Szlovéniában jellemzően több mint 1000 tanuló jut egy iskolára, addig Szlovákiában az átlag mindössze 272 tanuló.

Egyszerűen fogalmazva túl sok iskolánk van, és túl kevés bennük a diák. Az iskolák több mint 70 százalékától egy percnyire van egy másik iskola is. Kevés diáknál a hátrányos helyzetű tanulók iskolai integrálása is nehezebb. Minden iskolának, legyen az bármilyen kicsi, szüksége van igazgatóra, adminisztratív apparátusra, szaktanárokra. Félig üres osztálytermeket fűtenek és egyéb költségeket állnak, amelyek az egy tanulóra jutó normatívából vannak finanszírozva. Ezek a kis iskolák egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a jobb tanárokat vagy a modernebb taneszközöket.