Hazai hírek

Hogyan utazhatnak külföldre a gyerekek? A hazatérés szabályai

hazatérés
A hazatérés szabályai. A 12 évnél kisebb gyereket nem kell regisztrálni a külföldről való hazatérésnél. Az idősebb gyerekeknek sem kell PCR-teszt a határ átlépéséhez, egészen 18 éves korig.

Aki elhagyja az országot, az a visszatéréshez köteles regisztrálni az eHranica rendszerben, kivételt képeznek ez alól a 12 évnél fiatalabb gyerekek. Nincs szükségük negatív tesztre sem.

A 12 és 18 év közötti fiatalokat viszont be kell jegyeztetni a rendszerbe, de elegendő csak egyszer, és ez érvényes augusztus 9–ig, bármennyiszer kelnek át a határon. Nekik sincs szükségük PCR-tesztre a hazaérkezés után.
Erről a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) tájékoztatott ma.

Ha a 18 év alatti gyerekkel egy háztartásban élők be vannak oltva és teljes védettséget élveznek, senkinek sem kell karanténba vonulnia a hazatéréskor, nem számít, hogy a gyerek nincs beoltva.

Ha olyan 12 évnél fiatalabb gyerek tér vissza az országba, akinek nincsenek beoltva a szülei vagy a vele egy háztartásban élők, neki akkor sem kell elmennie tesztre. Számára akkor fejeződik be a karantén, amikor a többi családtagjának.

Ha a 12 évnél fiatalabb gyerek egyik szülője be van oltva, a másik nincs, akkor karanténban marad azzal a szülővel, aki nincs beoltva.

A 12–18 év közötti gyerekekre már az első oltás után is úgy tekintenek, mintha teljes védettséget élveznének, tehát az országba való visszatérés után nem kell karanténban maradniuk.

Ha 12–18 év közötti beoltatlan gyerek tér vissza az országba, és az egyik szülője be van oltva, másik nincs, akkor a beoltatlan családtagok együtt vonulnak karanténba.

Ami szintén fontos: ha 18 évnél fiatalabb gyerek tér haza, szülői kíséret nélkül – mert például külföldi nyári táborból érkezik – sem neki, sem a családtagjainak nem kell karanténban maradniuk.