Biológia Kémia Kitekintő

A-vitaminnal kapcsolatos kutatásairól ismert

Cholnoky László
Cholnoky László

125 éve született az A-vitaminnal kapcsolatos kutatásairól ismert Cholnoky László Kossuth-díjas kémikus, vegyész.

1924-ben szerzett Budapesten gyógyszerészdoktori diplomát. Pécsett dolgozott, közben tanulmányúton Grazban is járt, ahol elsajátította a szerves anyagok mikroanalitikai módszereit. 1934-ben vegyészdoktori diplomát is szerzett, 1952-ben pedig a kémiai tudományok doktora lett.

Kutatási területe elsősorban a karotinoidok kémiája.

A karotinoidok színes vegyületek. Molekuláikban az elektronok fény hatására könnyen gerjesztődnek, magasabb energiaszintű pályára lépnek. Fontosak a fotoszintézisben, mint fényenergiát megkötő színanyagok, és szerepük van a látásban is. Ennek a vegyületcsoportnak a tagja az A-vitamin is. A karotinoidok a lipidek közé tartoznak.

Professzorával közösen számos általuk izolált karotinoid festék szerkezetét állapították meg. Jelentős érdeme még, hogy Zechmeister Lászlóval az elsők között vezette be a kromatográfiás módszert a preparatív szerves kémiába.

Tudományos munkássága középpontjában a vitaminkutatáshoz fontos karotinoidok tanulmányozása állt, ehhez és az A-vitaminokhoz kapcsolódó kutatásairól 75 dolgozatot publikált. 1959-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Az A-vitamin (retinol) a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.

Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin. Természetes A-vitamin forrás az állati belsőségek (máj, vese, szív stb.), tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája. Karotint főképp a növényekben találhatunk, ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika, és egyéb erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek és gyümölcsök.

A bélrendszerben karotinból korlátozott mennyiségben képződhet A-vitamin, ezért vitamin pótlására jobb karotint alkalmazni, mivel kisebb a túladagolás veszélye.

Az A-vitamin biztosítja a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését. Ebből is következik, hogy a gyermekek sokkal érzékenyebbek az A-vitamin hiányára. Különösen a tartósan éhező vagy súlyosan alultáplált gyerekeknél fordul elő lassú növekedés és a fogzománc lassú kialakulása.

Cholnoky László
Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely csak állati eredetű táplálékokban található meg. Néhány karotinoid, mint amilyen a béta-karotin kivételnek számít, ugyanis növényi eredetű táplálékokban is fellelhető.

Nevét a Cholnoky László Gyógyszerész és Biotechnológus Szakkollégium őrzi.