Hazai hírek

Tanár úr kérem, én nem készültem. Lógok a neten

lógnak a neten
Napi négy órát lógnak a neten a kamaszok. A legtöbb időt a közösségi oldalakon töltik.
Akik tanuláshoz, a házi feladat elkészítéséhez is használják a világhálót, legfeljebb napi két óra erejéig használják erre a számítógépet, de ez is dicséretesnek mondható.
A felmérést 1422 középiskolás diák körében végezte a pozsonyi Kábítószer-függőség Kezelő Központ (CPLDZ), a résztvevő kamaszok többsége a fővárosban vagy a közelében él.

Lényeges eltérés van a fiúk és a lányok között. Előbbiek főleg videojátékokat játszanak, egy részük felnőtt tartalmakat néz, a lányok viszont főleg rövidfilmeket, sorozatokat, illetve internetes vásárlásra használják a világhálót.
Emellett a lányok fele a problémái elől való elmenekülésre használja az internetezést, a fiúknál ez 20 százalék. Továbbá a lányok harmada beismerte, annyira behálózta az internet, hogy az már a tanulás rovására megy, emiatt gyengébbek az eredményei. A fiúk ötöde gyakorolt ilyen önkritikát.

A szakértők szerint nehéz meghatározni, mennyi neten, számítógépezéssel töltött idő jelenthet veszélyt, mikortól kezd kialakulni a függőség, de mindenképpen figyelni kell a jelekre, például depresszió, közöny kialakulására. Valamilyen szinten mindenképpen korlátozni kell a gyerekek számítógép-használatát, tanácsos gyerekzárat használni, és követni, milyen oldalakat keresnek fel