Hazai hírek

Már nem kell karanténban maradnia a tünetmentes diáknak és tanárnak

karanténban
(Pixabay)

Február 26-tól csak az a diák marad karanténban, akinek pozitív lett a tesztje, a közeli kontaktusai nem – tehát a tünetmentes gyerekek tovább járhatnak iskolába akkor is, ha valamelyik osztálytársukról kiderül, hogy elkapta a vírust.
A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) február 26-tól érvényes rendelete alapján nem vonatkozik a karanténkötelezettség azokra a pedagógusokra és iskolai dolgozókra sem, akik szoros kontaktusba kerültek az iskolában COVID-fertőzött személyekkel, de tünetmentesek.

Ugyanakkor nem élveznek teljes szabadságot azok, akik kontaktusba kerültek igazoltan fertőzött személlyel: a rendelet szerint a 6 évesnél idősebbeknek és a felnőtteknek ebben az esetben 10 napon át reszpirátort kell viselniük minden nyilvános helyen.
Kissé logikátlan, de az osztályteremben a diákok maszkra cserélhetik a reszpirátort.
„Tíz napig fokozottan ügyelni kell a kézmosásra, és az adott osztály tanulói ne keveredjenek más diákokkal” – áll a rendeletben.
A fertőzött gyereknek legalább 5 napig kell karanténban maradnia (a folytatás attól függ, hogy vannak-e tünetei, negatív-e a tesztje), majd még öt napig mindenütt reszpirátort kell viselnie – kivéve az iskola épületét és az osztálytermet, ahol elég a maszk.