Kitekintő Történelem

Tudtad? • 669 gyermeket mentett meg

115 éve született Sir Nicholas George Winton brit tőzsdeügynök, aki 669 gyermeket mentett meg.

Nicholas Winton Prágában

Londonban született Nicholas Wertheim néven. A II. világháború kitörése előtt a náci megszállás alatt álló Cseszlovákiából mentett ki  feltehetően 669, többségükben zsidó gyermeket Angliába. A háború után nem beszélt a tetteiről, míg 1988-ban a felesége megtalálta naplójegyzeteit. A jegyzetek alapján a BBC megkereste azokat, akiket ő mentett meg. 2002-ben erről egy cseh dokumentumfilm készült A megmentő címmel. II. Erzsébet lovaggá ütötte, és Nobel-békedíjra is jelölték. 

A Nicky családja (Nicky’s Family) 2011-ben készült el. Rendezte: Matej Mináč. Életrajzi dokumentumfilm Sir Nicholas Wintonról. A filmet az egyik általa megmentett gyermek, Joe Schlesinger írta és kommentálta. A náci megszállás alatt álló cseh fővárosban, illetve a haláltáborokban biztos pusztulás várt volna rájuk, de Winton segítségével Nagy-Britanniába jutottak.

106 éves korában hunyt el, 2015-ben:

Idén mutatták be az életéről készült Egy élet című filmet Anthony Hopkins főszereplésével.

Nicholas „Nicky” Winton, az ifjú londoni bróker a csehszlovákiai menekültek ügyével foglalkozó brit bizottság munkatársaival, Trevor Chadwickkel és Doreen Warrinerrel 669 gyereket mentett meg a nácik elől a második világháborút megelőző hónapok folyamán. Nicky 1938 decemberében látogatott el Prágába, ahol a nácik felemelkedése által fenyegetett s hazájukat hátrahagyott német és osztrák családokkal találkozott, akik elborzasztó körülmények között tengődtek, élelem és hajlék híján. A fiatalember és két társa ezt követően versenyt futott az idővel, hogy minél több gyermeket kimenekítsenek a határok lezárása előtt.

Ötven évvel később, 1988-ban Nickyt még mindig kísérti azon gyermekek kétséges sorsa, akiket nem sikerült biztonságban Angliába juttatniuk; ostorozza magát, amiért nem volt képes többet tenni. Egy napon azonban megkeresi a BBC, és élő televíziós műsorában meglepetésszerűen összehozza az immáron felnőtt túlélőkkel – ami segít a férfinak végre valahára megbékélnie a bűntudattal és bánkódással, ami öt évtizeden át emésztette.

Szereplők: Anthony Hopkins, Johnny Flynn, Lena Olin, Romola Garai, Jonathan Pryce, Helena Bonham Carter
Rendező: James Hawes